Μέσα από μια σειρά από ποστ θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη νόσο. Θεωρήσαμε καλύτερο να χωρίσουμε την ενημέρωση σε ενότητες, γιατί αλλιώς παραείναι πολλές οι πληροφορίες.
- Συνεχίζοντας λοιπόν την προσπάθεια ενημέρωσης έρχεται το βασικό ερώτημα…ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Η ΝΟΣΟΣ; Και η απάντηση είναι δυστυχώς ότι ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ αλλά ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ στην ΑΡΧΗ ΤΟΥ κάποια συμπτώματα. Δυστυχώς είναι ένας ύπουλος εχθρός και καμιά φορά ο όγκος είναι αναλογικά μικρός για το στήθος της γυναίκας με αποτέλεσμα να διαφεύγει της προσοχής της.
- Κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που περιγράφονται στα βιβλία είναι το πρήξιμο στο στήθος και στη μασχάλη ( λεμφαδένες), η εισολκή της θηλής ( τράβηγμα προς τα μέσα), η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του δέρματος ( σα φλούδα πορτοκαλιού), το βαθούλωμα στο δέρμα κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως είναι προχωρημένος καρκίνος.
- Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν μια πολλή προχωρημένη νόσο είναι αυτά από τις πιθανές μεταστάσεις που μπορεί να δώσει ο όγκος. Για παράδειγμα μετάσταση στα οστά δίνει πόνο στα κόκκαλα ή κατάγματα. Μετάσταση στον πνεύμονα προκαλεί δύσπνοια, βήχα και αιμόπτυση. Μετάσταση στο συκώτι προκαλεί αύξηση των ηπατικών ενζύμων στην αρχή και εν συνεχεία διαταραχή πολλών λειτουργιών του σώματος. Οι μεταστάσεις στον εγκέφαλο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη ζαλάδα και τους πονοκεφάλους. ΕΥΤΥΧΩΣ στις μέρες μας πολύ ΣΠΑΝΙΑ έρχεται ασθενής με πρώτο σύμπτωμα τις μεταστάσεις, γιατί εφαρμόζουμε προληπτική ιατρική!
- Στις περισσότερες περιπτώσεις στην πράξη η γυναίκα έρχεται στο γιατρό της επειδή έχει ψηλαφίσει κάτι στο στήθος ή στη μασχάλη. Και αυτό γίνεται στην ουσία με την αυτοεξέταση του μαστού που κάνει η ίδια στο σπίτι. Το πως γίνεται αυτό θα αναλυθεί σε συναφή άρθρα. Αυτό που εσείς πρέπει να θυμάστε είναι πως παρά τις μεγάλες προόδους της σύγχρονης απεικονιστικής ιατρικής, η αξία της κλινικής ψηλάφισης και αυτοεξέτασης παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!