Μέσα από μια σειρά από ποστ θα σας ενημερώσουμε για αυτή τη νόσο. Θεωρήσαμε καλύτερο να χωρίσουμε την ενημέρωση σε ενότητες, γιατί αλλιώς παραείναι πολλές οι πληροφορίες.
- Το πιο σημαντικό απ’ όλα πέρα από τις μοντέρνες ιατρικές μεθόδους είναι η ΑΥΤΟΨΗΛΑΦΙΣΗ του μαστού από τη γυναίκα. Αυτό προϋποθέτει να νιώσει άνετα αυτή με το σώμα της, συνήθως μπροστά από τον καθρέφτη και να αγγίξει με τα ακροδάχτυλα της το μαστό και τη μασχάλη και στις δύο πλευρές. Πάρτε χρόνο με το σώμα σας και θυμηθείτε πως η υγεία σας είναι το πολυτιμότερο αγαθό σας
- ενδεικτικά ένα βίντεο για το πως γίνεται η αυτοεξέταση: https://www.youtube.com/watch?v=sCiH53UdFEs
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέσα για τη διάγνωση του Ca-μαστού, θα τα αναφέρουμε ενδεικτικά χωρίς περιττές ιατρικές λεπτομέρειες.
- Μαστογραφία: Όπως λέει και το όνομα της είναι μια ακτινογραφία του μαστού. Στην Ελλάδα κάνουμε μαστογραφία αναφοράς μεταξύ 35 και 40 ετών. Μετά τα 40 συστήνεται μια φορά το χρόνο. Κάθε κράτος έχει βεβαίως το δικό του σύστημα screening. Κάτω των 30 ετών καλό είναι να αποφεύγεται λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία αλλά και επειδή ο μαστός είναι αρκετά πυκνός με αποτέλεσμα η διαγνωστική της αξία να είναι χαμηλή.
- Υπέρηχος: Στην πράξη χρησιμοποιείται μαζί με τη μαστογραφία. Είναι πιο καλός για να εξεταστεί ένα πυκνό στήθος σε νεαρές κοπέλες. Είναι πολύ χρήσιμος για τη λήψη καθοδηγούμενης βιοψίας από όγκους με τη βοήθεια βελόνας ( core needle)
- Μαγνητική τομογραφία: Δεν είναι εξέταση πρώτης εκλογής, αλλά χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες δύσκολες περιπτώσεις όπου η μαστογραφία και ο υπέρηχος δεν είναι αρκετά.
- Αξονική τομογραφία: Χρησιμοποιείται για έλεγχο πιθανών μεταστάσεων ( staging) στο θώρακα και την κοιλιά.
- Σπινθηρογράφημα: Χρησιμοποιείται για έλεγχο πιθανών μεταστάσεων ( staging) στα οστά.
- Βιοψία: Γίνεται είτε με τη βοήθεια υπερήχου και βελόνας όπως αναφέρθηκε είτε με τη χρήση του Mammotom για στερεοτακτική βιοψία όταν ο υπέρηχος «δε βλέπει τον όγκο».
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!