Μαιευτική

Κνησμός ( φαγούρα) και χολόσταση στην εγκυμοσύνη

  • Όλοι μας έχουμε αισθανθεί την έννοια της φαγούρας, π.χ. αν μας τσιμπήσει ένα κουνούπι ή μια μέδουσα και σε κανέναν μας δεν αρέσει. Τι συμβαίνει όμως όταν μια έγκυος αρχίσει να ξύνεται στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης; Πάμε να γνωρίσουμε μαζί την ΕΝΔΟΗΠΑΤΙΚΗ ΧΟΛΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ( δηλ. την κατάσταση που η χολή δεν απορρέει φυσιολογικά από το συκώτι)
  • Η νόσος αυτή εμφανίζεται σχεδόν πάντα στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το κυρίαρχο σύμπτωμα της είναι η φαγούρα κυρίως στον κορμό που κάποιες φορές επεκτείνεται στα άκρα. Η έγκυος αρχίζει δηλαδή δίχως λόγο και αιτία να ξύνεται και να διαμαρτύρεται. Δευτερευόντως χαρακτηρίζεται από ίκτερο ( κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών).
  • Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει αποσαφηνιστεί, κοινώς δε γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει και έτσι δε μπορούμε να επέμβουμε αιτιολογικά, αλλά μόνο συμπτωματικά. Τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ένα είδος χολικού οξέος ( Ursofalk), η χολεστυραμίνη και τα αντι-ισταμινικά ( π.χ. Fenistil).
  • Για τη μητέρα εκτός από την εκνευριστική φαγούρα και τον ίκτερο δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους μετά τον τοκετό και όλα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο στις περισσότερες περιπτώσεις ( 20%) ο πρόωρος τοκετός και σπανιότερα ( περίπου 1-2 %) ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου. Για αυτό και η νόσος αυτή χτυπά πάντα το καμπανάκι του κινδύνου για τους γυναικολόγους.
  • Η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων με σκοπό να ανακουφιστεί η έγκυος από τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η εργαστηριακή της εικόνα. Στόχος μας είναι να παραταθεί η εγκυμοσύνη ώστε να βγούμε από τα όρια της προωρότητας δηλαδή τις κλεισμένες 37 εβδομάδες. Όταν αυτή επιτευχθεί τότε ή θα γίνει πρόκληση τοκετού ή καισαρική επειδή οι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ενδομήτριου θανάτου σημειώνονται στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και αυτό θέλουμε πάση θυσία να το αποφύγουμε.
  • Εάν είστε έγκυος στο τρίτο τρίμηνο και φαγουρίζεστε χωρίς λόγο τότε ενημερώστε το γυναικολόγο σας. Δε σημαίνει ότι κάθε φαγούρα είναι τόσο επικίνδυνη, αλλά αυτός έχει τη γνώση και την εμπειρία να σας κατευθύνει. Παίζουμε λοιπόν σίγουρα και δε ρισκάρουμε για να αποφύγουμε όλες τις πιθανές επιπλοκές!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts

One thought on “Κνησμός ( φαγούρα) και χολόσταση στην εγκυμοσύνη

Comments are closed.