Μαιευτική

Χολή ( χοληδόχος κύστη) και εγκυμοσύνη

  • Κανονικά οφείλουμε να πραγματευόμαστε το θέμα ως χοληδόχος κύστη και εγκυμοσύνη αφού μέσα σ’ αυτό το “σακουλάκι” δίπλα στο συκώτι αποθηκεύεται η χολή, το υγρό εκείνο που είναι συνυπεύθυνο για την πέψη του λίπους των τροφών.
  • Τα προβλήματα της ( χάριν ευκολίας) χολής στην εγκυμοσύνη έγκειται στη συλλογή λίθων ( πέτρες στη χολή ή αλλιώς χολολιθίαση) και στη φλεγμονή της ( χολοκυστίτιδα). Τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά συχνά και αντιμετωπίσιμα σε μη εγκύους, η παρουσία της κύησης όμως περιπλέκει την κατάσταση.
  • Κλινικά η γυναίκα υποφέρει από επεισόδια έντονου πόνου στη δεξιά άνω κοιλία που πολλές φορές είναι τόσο έντονος με αποτέλεσμα η ασθενής να “διπλώνει στα δύο”. Συνήθως συνοδεύεται από εμετούς, ναυτία και ίσως πυρετό, ενώ πυροδοτείται από ένα ( λιπαρό) γεύμα.
  • Η διάγνωση εκτός από το κλινικό σκέλος περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις ( αυξημένα ηπατικά ένζυμα, δείκτες φλεγμονής κλπ.) αλλά και απεικονιστικό έλεγχο με υπέρηχο για να φανούν πιθανές πέτρες ή πάχυνση των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης.
  • Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με χορήγηση υγρών, διαμόρφωση κατάλληλης δίαιτας, έλεγχο ηλεκτρολυτών και πιθανώς χορήγηση αντιβίωσης. Η χειρουργική αντιμετώπιση έρχεται σε δεύτερο ρόλο αν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα.
  • Καλό είναι να προλαμβάνουμε το πρόβλημα όταν περάσει η οξεία φάση του. Αποφασιστικής σημασίας είναι η σωστή διατροφή, να αποφεύγει δηλαδή η έγκυος μελλοντικά τα υπερβολικά λιπαρά γεύματα.
  • Προσοχή! Τα επεισόδια υποτροπής είναι ιδιαίτερα συχνά για αυτό θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να ενημερώνεται ο ιατρός, καθώς η νόσος ίσως έχει παρόμοια σημάδια και με άλλες παθήσεις της εγκυμοσύνης όπως η βαριά προεκλαμψία ή το οξύ λιπώδες ήπαρ της κύησης.

ΥΓ: Ας μη μπερδεύουμε τα νοσήματα της χοληδόχου κύστης με τη χολόσταση της εγκυμοσύνης που την έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο μας που θα το βρείτε πατώντας στο link : https://drkokotis.gr/…/09/knismos-fagoyra-stin-egkymosyni/

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts