Γυναικολογία

Μπορώ να μείνω έγκυος εάν έχω πολυκυστικές ωοθήκες;

  • Η έκφραση πολυκυστικές ωοθήκες ακούγεται πολύ συχνά τόσο από τα χείλη των ασθενών όσο και από αυτά των γυναικολόγων, παρόλα αυτά συχνά επικρατεί σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει και ισχύει στην περίπτωση μιας γυναίκας με πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Όποια ενδιαφέρεται κάπως παραπάνω για την παθοφυσιολογία και τη θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να διαβάσει το σχετικό μας post στα social media ή στη σελίδα μας πατώντας στο link που ακολουθεί: https://drkokotis.gr/2023/04/09/polykystikes-oothikes/
  • Στο παρόν άρθρο θέλουμε να καταδείξουμε με σαφήνεια ότι στις περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες η λειτουργία του οργάνου μπορεί μεν να διαταράσσεται, αλλά παρόλα αυτά θα παραχθούν ωάρια και θα επέλθει τελικά η τεκνοποίηση.
  • Κοιτάζοντας με προσοχή τις υπερηχογραφικές εικόνες παρατηρούμε ότι η μία ωοθήκη έχει “χτυπηθεί” από το σύνδρομο και εμφανίζει τα χαρακτηριστικά μικρά πολλά “κυστάκια” , ενώ η άλλη επιδεικνύει κανονικά ένα ώριμο πρωτογενές ωοθυλάκιο που θα βγάλει ένα ωάριο.
  • Επομένως η γυναίκα αυτή, εάν έχει επαφή στις γόνιμες ημέρες της, θα καταφέρει κατά πάσα πιθανότητα να μείνει έγκυος. Άρα λοιπόν αυτή η πρόταση που δημιουργεί φόβο “ έχεις πολυκυστικές και συνεπώς δε μπορείς να κάνεις παιδιά” απορρίπτεται κατάφωρα!
  • Προσοχή όμως…σαφώς και υπάρχουν γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ( συνήθως πιο βαριές μορφές του συνδρόμου) που ΔΕΝ έχουν ωορρηξία και δυσκολεύονται να κυοφορήσουν, παρόλα αυτά με λίγο boost ( διέγερση με φάρμακα) μπορούν να επιτευχθούν αρκετά καλά αποτελέσματα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts