Γυναικολογία

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, the basics

 • Όλο και περισσότερα ζευγάρια βρίσκονται στις μέρες μας υπό θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην καθομιλουμένη κάνουν εξωσωματική. Υπάρχουν πολλοί καλοί, εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι συνάδελφοι που ασχολούνται κυρίως με αυτόν τον τομέα και κάνουν τα αδύνατα δυνατά «ως μικροί θεοί». Σ’ αυτό το ποστ θα δούμε μερικούς βασικούς όρους.
 • Υπογονιμότητα λέμε την κατάσταση που το ζευγάρι μετά από 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις δεν έχει ακόμη συλλάβει παιδί.
 • Στο 1/3 των περιπτώσεων ενοχοποιείται το γυναικείο φύλο, στο 1/3 το ανδρικό και στο υπόλοιπο 1/3 υπάρχουν αδιευκρίνιστοι παράγοντες υπογονιμότητας.
 1. Θεραπεία διέγερσης ( των ωοθηκών) σημαίνει ότι δίνουμε φάρμακα ( π.χ. Clomifen) με σκοπό την παραγωγή ωαρίων για να ακολουθήσει ερωτική πράξη ή σπερματεγχυση ή ωοληψία.
 2. Υπερδιέγερση των ωοθηκών σημαίνει ότι το παρακάναμε με τα φάρμακα και αποτελεί από μονή της ένα κεφάλαιο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συνήθως γίνεται διακοπή θεραπείας.
 3. Ωοληψία σημαίνει ότι υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση τρυπάμε τις ωοθήκες για να πάρουμε ωάρια.
 4. Σπερματέγχυση είναι η έγχυση σπέρματος με ειδικό μικρό καθετήρα μέσα στη μήτρα της γυναίκας.
 5. IVF / ICSI είναι τα βαριά όπλα της εξωσωματικής. Εδώ παίρνουμε με ειδικά μικρά όργανα τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια και προσπαθούμε να τα ενώσουμε για να βγει έμβρυο.
 6. Δωρεά ωαρίου σημαίνει το να «χαρίσει» μια γυναίκα σ’ ένα ζευγάρι το ωάριο της, ώστε να κάνουν παιδί. Συνήθως η λήπτρια έχει κακή ποιότητα ωαρίων ή καθόλου ωάρια.
 7. Παρένθετη μητέρα είναι η γυναίκα αυτή που θα κυοφορήσει το μωρό μιας άλλης γυναίκας που δεν έχει τη δυνατότητα να μείνει έγκυος ( π.χ. μετά από υστερεκτομή).
 8. Δωρητής σπέρματος είναι ο άντρας που θα δώσει το σπέρμα του σε ζευγάρι που δε μπορεί να τεκνοποιήσει, λόγω ανδρικής υπογονιμότητας.
 • ΥΓ: Δεν υποκαθιστώ τους συναδέλφους εξωσωματιστές γυναικολόγους, το ποστ έχει ενημερωτικό χαρακτήρα!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts