Γυναικολογία

Πρόπτωση των πυελικών σπλάχνων

  • Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο δε λείπουν οι περιπτώσεις που απαντάται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι συχνά θέμα ταμπού γιατί καμία δε μιλάει γι’ αυτό ( ίσως από αίσθημα ντροπής) ενώ επίσης δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής της γυναίκας καθώς περιορίζει πολλές από τις δραστηριότητές της ( π.χ. αθλητισμός, χορός κ.α.)
  • Ορισμός: Σε απλά ελληνικά, είναι η μετατόπιση των οργάνων της λεκάνης ( π.χ. μήτρα, ουροδόχος κύστη, έντερο) προς τα κάτω ( δηλ. προς το έδαφος) δια μέσω του κόλπου. Η γυναίκα όταν σφιχτεί δηλαδή βλέπει να βγαίνει από τον κόλπο της ένα ξένο σώμα, που στην ουσία δεν είναι παρά ο κόλπος με τα όργανα που αναφέραμε παραπάνω.
  • Που οφείλεται; Η απάντηση σε αυτό το θέμα δεν είναι τόσο εύκολη γιατί το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Έχουν ενοχοποιηθεί ως κυρίαρχο αίτιο οι εργώδεις τοκετοί ( με συνοδούς τραυματισμούς της πυέλου) ωστόσο το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε γυναίκες που κάναν καισαρική. Άλλες αιτίες του προβλήματος είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η εμμηνόπαυση, η χρόνια δυσκοιλιότητα και οι κοπιαστικές χειρωνακτικές εργασίες. Συνήθως έχουμε ένα συνδυασμό από τους παραπάνω λόγους.
  • Πως διαγνώσκεται; Μόνο με την κλινική εξέταση από το γιατρό. Ζητάμε από τη γυναίκα να βήξει και βλέπουμε την πρόπτωση των οργάνων μέσα από τον κόλπο ανάμεσα στα ανοιχτά πόδια. Αναλόγως ποιο σπλάχνο προπίπτει μιλάμε για πρόπτωση ουροδόχου κύστης, μήτρας, εντέρου και αναλόγως κρίνουμε εάν είναι αρχικού, μετρίου ή σοβαρού βαθμού. Όλες οι άλλες εξετάσεις όπως υπέρηχος, μαγνητική κλπ. συνεπικουρούν αλλά δεν αντικαθιστούν την κλινική εξέταση.
  • Πως θεραπεύεται; Πρώτα απ’ όλα προσπαθούμε να άρουμε όλους τους παραπάνω αιτιολογικούς παράγοντες ( π.χ. απώλεια βάρους, χορήγηση οιστρογόνων). Από ‘κει και πέρα σε γενικές γραμμές τα απλά περιστατικά αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ασκήσεις πυελικού εδάφους σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτές. Στα πιο δύσκολα περιστατικά δοκιμάζουμε τους ενδοκολπικούς πεσσούς ( συνθετικά κολπικά δακτυλίδια που υποβαστάζουν τα σπλάχνα) και εάν δεν πετύχει και αυτό τότε προβαίνουμε στη χειρουργική θεραπεία. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές προσπελάσεις, η γνώση τους όμως ξεπερνάει τα όρια αυτού του ενημερωτικού άρθρου.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts