Μαιευτική

Δίδυμες ( και πολύδυμες) κυήσεις… the basics

  • Πολύδυμα λέγονται οι απόγονοι που παράγονται από την ίδια κύηση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για δίδυμα και σπανιότερα τρίδυμα. Τετράδυμα και πάνω είναι εξαιρετικά σπάνια. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τα δίδυμα.
  • ΜΟΝΟΖΥΓΩΤΙΚΑ δίδυμα ( identical twins) είναι αυτά που προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο διαιρείται στα δύο. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε αλλά αυτό συμβαίνει κάθε 5 στις 1000 κυήσεις ανεξαρτήτως φυλής. Τα δίδυμα αυτά είναι πάντα του ιδίου φύλου και μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό.
  • Όσο πιο νωρίς γίνει η διαίρεση του ωαρίου τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης ( γίνονται διχοριακά / διαμνιακά). Όσο η διαίρεση αργεί τόσο δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα επειδή γίνονται μονοχοριακά ή και μονοαμνιακά. Εάν αργήσουν πολύ να χωριστούν ίσως βγούν «κολημμένα μεταξύ τους» ( conjoined twins ή σιαμαία)
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι η εμβρυο-εμβρυακή μετάγγιση. Το ένα παιδί δηλαδή δίνει αίμα στο άλλο παιδί μέσω διαφόρων αναστομώσεων των αγγείων τους στον / στους πλακούντες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δότης να χάνει αίμα και ο λήπτης να παραέχει αίμα. Και τα δύο τους κινδυνεύουν από αυτήν την κατάσταση.
  • ΔΙΖΥΓΩΤΙΚΑ δίδυμα ( fraternal twins) προέρχονται πάντα από δύο διαφορετικά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν από διαφορετικά σπερματοζωάρια. Μπορεί να είναι του ιδίου ή διαφορετικού φύλου. Στις μέρες μας είναι συχνότερα λόγω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Εξ’ ορισμού οι δίδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επιπλοκές όπως προεκλαμψία, ανεπάρκεια πλακούντα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη κ.α. σε σχέση με μια μονήρη κύηση. Για αυτό και χρήζουν ιδιαίτερης και συχνότερης παρακολούθησης. Ο τοκετός τους θα έρθει συνήθως στις 36-37 εβδομάδες κύησης.
  • Εν τέλει με απλά λόγια το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κυοφορεί συνήθως ένα παιδί ανά εγκυμοσύνη. Καλοδεχούμενα λοιπόν τα διδυμάκια αλλά να ξέρετε ότι η εγκυμοσύνη τους είναι πιο απαιτητική για τη μητέρα αλλά και για το γυναικολόγο, απλά και μόνο για λόγους… χωροταξικούς!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!