Μαιευτική

Εγκυμοσύνη και Δέρμα

  • Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας είναι το δέρμα. Δεν είναι μόνο μια «πέτσα» που μας καλύπτει, αλλά αποτελείται στην πράξη από πολλά διαφορετικά κύτταρα που βρίσκονται σε στιβάδες.
  • Καθώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει όλον τον οργανισμό της γυναίκας, δε θα μπορούσε το δέρμα να μην έχει αλλαγές λόγω της νέας αυτής κατάστασης. Οι κυριότερες περιγράφονται παρακάτω:
  1. Χλόασμα ( ή μέλασμα): Είναι η εμφάνιση πολλών μικρών σκούρων κηλίδων κυρίως στο μέτωπο, στα μάγουλα, στη μύτη και συμβαίνει κυρίως μετά τον 4ο μήνα της κύησης. Επιδεινώνεται από το φως του ήλιου, αλλά είναι ακίνδυνο και καλόηθες.
  2. Μαύρη Γραμμή ( Linea nigra): Παρουσία μιας μαύρης γραμμής πάνω και κάτω από τον ομφαλό προς το στέρνο και το εφήβαιο και επίσης μαύρισμα γύρω από τις θηλές στο στήθος.
  3. Ραγάδες: Είναι ορατές κυρίως στην κοιλία και στο στήθος. Θα τις δει κανείς πιο αργά στην εγκυμοσύνη και οφείλονται στο διαχωρισμό του διάμεσου ιστού.
  4. Αραχνοειδείς κηλίδες: Πρόκειται για μικρά κόκκινα σημαδάκια στο δέρμα που έχουν ένα κυκλικό ή οβάλ κέντρο και μικρά «κρόσσια» γύρω γύρω, είναι δηλαδή σα μικρές αραχνούλες. Οφείλονται στη δράση των ορμονών στα αγγεία.
  5. Παρατηρούνται επίσης διάφορες άλλες αλλαγές, όπως π.χ. η αύξηση του πάχους των μαλλιών, της ανάπτυξης των νυχιών, της έκκρισης αδένων του δέρματος ενώ οι «ελιές» ( σπίλοι) μεγαλώνουν επίσης σε μέγεθος.
  • Αυτά που περιγράψαμε παραπάνω είναι οι κυριότερες ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ μεταβολές που βλέπουμε στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δε σημαίνει ότι όλες οι έγκυες θα τις έχουν στον ίδιο βαθμό. Η αναφορά είναι ενδεικτική.
  • Όσον αφορά σε ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ καταστάσεις ( π.χ. εξανθήματα, πεμφιγγοειδές, τσιμπήματα από έντομα κλπ.), τότε παραπέμπουμε τη γυναίκα στο ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ για να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του στην επίλυση του προβλήματος.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts