Μαιευτική

Τι σημαίνει σπάσαν τα νερά;

Σαν τον κύριο της φωτογραφίας νιώθει ο νέος μαιευτήρας όταν έρχεται η έγκυος και του λέει έτσι…

  • Επιστημονικά το λέμε ρήξη αμνιακών υμένων. Το έμβρυο μέσα στη μήτρα κολυμπάει στο αμνιακό υγρό που στεγανοποιείται από τις αμνιακές μεμβράνες. Όταν αυτές ρύγνηνται, τότε λέμε πως σπάσαν τα νερά.
  • Εάν αυτό συμβεί πάνω στον τοκετό, τότε είναι εντελώς φυσιολογικό. Πολλές φορές οι έμπειροι μαιευτήρες το κάνουν τεχνητά για να επιταχυνθεί η γέννα, κυρίως σε πολύτοκες γυναίκες.
  • Εάν αυτό συμβεί πριν την έναρξη του τοκετού τότε έχει πολλή σημασία σε ποια εβδομάδα της κύησης βρισκόμαστε. Αναλόγως το χρονικό σημείο του συμβάντος προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κίνδυνος της ρήξης των μεμβρανών είναι να μολυνθεί το έμβρυο και η μήτρα από κάποιο μικρόβιο του περιβάλλοντος.
  • Η κυρίαρχη αιτία της πρόωρης ρήξης είναι κάποια λοίμωξη του κόλπου ή του ουροποιητικού. Άλλες αιτίες είναι η ανεπάρκεια τραχήλου, η αμνιοκέντηση, το πολυυδράμνιο κ.α.
  1. Εάν γίνει μετά την 37+0 εβδ. ( και για τους πιο αισιόδοξους μετά την 34+0) τότε είμαστε τυχεροί επειδή έχουμε γλιτώσει την προωρότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε θα κάνουμε πρόκληση είτε καισαρική. Σίγουρα απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης.
  2. Εάν γίνει μεταξύ 24+0 έως 34+0 εβδ. τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την κύηση. Χορηγούμε αντιβιοτικά για την αποφυγή των λοιμώξεων, κορτιζόνη για την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου σε περίπτωση πρόωρης γέννας, τοκόλυση για να κρατήσουμε τη μήτρα ήρεμη και ίσως μαγνήσιο για νευροπροστασία του εμβρύου. Ισχύει η βασική αρχή, όσο το έμβρυο και η μαμά είναι καλά προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο!
  3. Εάν γίνει πριν από την 24+0 εβδ., τότε απαιτείται ειδική κουβέντα με την έγκυο καθώς οι μελέτες δε δείχνουν καλή πρόγνωση. Το να περιμένει κανείς δεν απαγορεύεται, αλλά οι πιθανότητες καλής έκβασης είναι λίγες.
  • Σε κάθε μία από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται στενή παρακολούθηση της εγκύου ( ζωτικά σημεία, πυρετός, εργαστηριακά) για την περίπτωση της εκτεταμένης λοίμωξης ( χοριοαμνιονίτιδα). Εάν συμβεί αυτό τότε πρέπει να γεννηθεί το παιδί ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σήψης.
  • Το καλό νέο, κάποιες φορές ( όχι τόσο συχνά) μπορεί μια μικρή ρήξη να κλείσει από μόνη της και να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη, έτσι απλά χωρίς πρόβλημα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts