- Πρώτα απ’ όλα τι είναι το τοξόπλασμα; Λέγεται επιστημονικά toxoplasma gondii και είναι ένα πρωτόζωο-παράσιτο, δηλαδή ένας πολύ παλαιός μικροοργανισμός που για να επιβιώσει χρειάζεται να μπει μέσα σ΄ έναν άλλο μεγαλύτερο οργανισμό ( ξενιστής).
- Τι προκαλεί; Την τοξοπλάσμωση που χαρακτηρίζεται από πόνους στα κόκαλα, στους μύες, στις αρθρώσεις, πρήξιμο στους λεμφαδένες και πυρετό. Τα συμπτώματα μοιάζουν με μια ίωση. Αρκετές φορές μπορεί μια λοίμωξη να είναι ασυμπτωματική, καθώς γρήγορα αναπτύσσεται ανοσία.
- Ωστόσο αν μολυνθεί μια έγκυος τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όσο πιο νωρίς γίνει η λοίμωξη στην εγκυμοσύνη, δηλαδή όσο ακόμα η οργανογέννεση δεν έχει ολοκληρωθεί, τόσο υψηλότερες οι πιθανότητες για επιπλοκές. Και μ΄αυτές εννοούμε αποβολές, βλάβες στο έμβρυο όπως προβλήματα στην ακοή, στην όραση, στον εγκέφαλο, στα σπλάχνα κ.α.
- Πως μεταδίδεται; Από τα ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ της γάτας, από μολυσμένο μισοψημένα κρέας, από βρώμικα οικιακά σκεύη κλπ. Τα ΟΙΚΟΣΙΤΑ γατάκια που τρώνε τυποποιημένη τροφή ΔΕΝ έχουν τοξόπλασμα.
- Πως το ελέγχουμε ιατρικά; Προληπτικά στην αρχή της εγκυμοσύνης τσεκάρουμε τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας εναντίον του τοξοπλάσματος. Τα IgG δείχνουν λοίμωξη στο παρελθόν ( με ανοσία) και τα IgM πρόσφατη λοίμωξη. Σε περίπτωση τοξοπλάσμωσης στην εγκυμοσύνη διενεργούμε συχνά υπέρηχο για έλεγχο ανωμαλιών στο έμβρυο και για να είμαστε σίγουροι μπορούμε να κάνουμε και αμνιοπαρακέντηση.
- Πως θεραπεύεται; Υπάρχουν αντιπαρασιτικά φάρμακα ( π.χ. Spiramycin, Sulfadiazin, Pyrimethamin) που τα δίνουμε σε περίπτωση λοίμωξης για να μειώσουμε την πιθανότητα να περάσει το toxoplasma τον πλακούντα. Τα φάρμακα επίσης σε περίπτωση που έχει περάσει η λοίμωξη στο μωρό, μπορούν να μειώσουν τη βαρύτητα της νόσου σ΄αυτό.
- Και η σημαντικότερη ερώτηση: Τι να κάνω με τη γάτα μου άμα μείνω έγκυος; Κρατήστε την, αλλά αν γίνεται να καθαρίζει κάποιος άλλος την άμμο της και τις ακαθαρσίες της και όποτε έχετε επαφή μαζί της πλένετε τα χέρια σας καλά. Μην την αφήνετε να βγαίνει από το σπίτι και να μη συναντάει άλλα γατιά!
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!