- Πρώτα απ’ όλα το άρθρο αυτό δεν έχει να κάνει με το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Σε μια τέτοια περίπτωση απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά! ( δες την παλιά μας δημοσίευση). Στο παρόν θα μιλήσουμε για το πως το αλκοόλ επιδρά στην υγεία των γυναικών ( που δεν είναι ακόμη έγκυες).
- Όλοι μας ( σχεδόν) πίνουμε κάνα ποτάκι. Τζινάκι, ουισκάκι, campari, cocktail, ουζάκι, τσιπουράκι και δεν έχει τελειωμό η λίστα. Ευτυχώς στη χώρα μας δεν είμαστε τόσο μανιακοί για το ποτό όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα πίνουμε αλκοόλ, μα δε μας πίνει αυτό! Παρόλα αυτά καλό είναι να εξηγήσουμε ορισμένα θέματα.
- Το πιο βασικό είναι ότι συνήθως οι γυναίκες αντέχουν το ποτό λιγότερο από τους άντρες. Και χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ το λέω επειδή κατά μέσο όρο οι άντρες ζυγίζουν περισσότερο απ’ τις γυναίκες και είναι κάπως ψηλότεροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν πιει μια γυναίκα και ένας άντρας την ίδια ποσότητα αλκοόλ αυτό να διαμοιραστεί διαφορετικά και στη γυναίκα να είναι σε πιο μεγάλη συγκέντρωση. Επίσης το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ ( αφυδρογονάση) είναι πιο λίγο στο γυναικείο σώμα.
- Μετά έρχεται το θέμα του σωστού τρόπου ζωής, το λεγόμενο lifestyle. Όσο πιο σωστά ζούμε τόσο πιο καλά δουλεύει το σώμα μας. Έτσι λοιπόν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει ασθένειες όπως οι χρόνιες ουρολοιμώξεις, η ενδομητρίωση, η οστεοπόρωση ακόμη και ο καρκίνος.
- Η σύλληψη ενός παιδιού είναι επίσης ευπαθής στην υπερδοσολογία της αλκοόλης. Εάν λοιπόν παραπίνετε τότε ζορίζετε το σώμα σας και αυτό θα μειώσει την απόδοση και τη γονιμότητα σας. Συνήθως πάει πακέτο με την κατάχρηση νικοτίνης, το ξενύχτι και την κακή διατροφή με συνέπεια να δυσκολεύει περισσότερο.
- Και η φιγούρα του σώματος θα χαλάσει με το πολύ αλκοόλ. Κυρίως για τις μπύρες ισχύει αυτό, αλλά κατ’ επαγωγή για όλα τα ποτά. Έχει αποδειχθεί οι γυναίκες που πίνουν αρκετά θα εναποθέσουν μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους. Και το εξωτερικό λίπος είναι το λιγότερο, το χειρότερο είναι το εσωτερικό και μάλιστα στο συκώτι.
- Last but not least, άμα πολυπίνετε τότε οι μέρες της εμηνορρησίας ίσως γίνουν πιο δύσκολες. Και αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι το υπερβολικό αλκοόλ επιτείνει το προεμηνορρησιακό σύνδρομο ( δείτε τη σχετική μας δημοσίευση).
- ΥΓ: Με το συγκεκριμένο post ούτε ηθικολογίες ούτε διακρίσεις θέλω να κάνω. Εννοείται ότι θα βγείτε έξω και θα περάσετε καλά και θα πιείτε και τα ποτά σας. Αρκεί να μην το παρακάνετε και σας χαλάει και να προσπαθείτε να πίνετε “καθαρά” ποτά.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!