Μαιευτική

Γιατί “καλωδιώνουμε” τις έγκυες στον τοκετό;

  • Η παλαιά old skool μαιευτική που σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας εκτελούταν μέχρι και τη δεκαετία του ’60 έχει δώσει σαφώς τη θέση της σε νεωτεριστικές ιδέες και μεθόδους. Κάποτε γεννούσαν οι γυναίκες κάτω από τα δέντρα ή στα χωράφια, σήμερα όμως ( στην Ελλάδα) η συντριπτική πλειοψηφία μπαίνει σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια.
  • Και ο λόγος είναι ένας και απλός. Στις μέρες μας η απώλεια της μαμάς ή του παιδιού στη γέννα θεωρείται No-Go! Και να φανταστείτε ότι πριν από αρκετά χρόνια το να πεθάνει το μωρό στον τοκετό ή να χαθεί η επίτοκος συνήθως λόγω αιμορραγίας δεν ήταν κάτι σπάνιο…Με τα πολλά όργανα μέτρησης λοιπόν εξασφαλίζουμε και τη μητέρα και το έμβρυο ελέγχοντας τα διαρκώς!

Κοιτάξτε με προσοχή την εικόνα και θα δείτε τα εξής:

  1. Στην κοιλιά είναι δύο στρογγυλά μπλε αντικείμενα, είναι τα ηλεκτρόδια του καρδιοτοκογράφου. Το πάνω μετράει τις συσπάσεις της μήτρας και το κάτω τους καρδιακούς χτύπους του μωρού.
  2. Στο δάκτυλο της γυναίκας είναι μια γκρι “δαγκάνα”, το λεγόμενο οξύμετρο που μετρά τον κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο.
  3. Λίγο παραδίπλα είναι ένα σωληνάκι με μπλε καπάκι. Εκεί καταλήγει ο ορός ( υγρό) που δίνουμε στη γυναίκα για να ενυδατώνεται και μέσω του φλεβοκαθετήρα μπαίνει από μια περιφερειακή φλέβα στην κυκλοφορία. Έτσι μπορούμε να δώσουμε ένα φάρμακο π.χ. ένα παυσίπονο.
  4. Μεταξύ αγκώνα και μπράτσου αχνοφαίνεται ένα μαύρο καλώδιο, είναι από το πιεσόμετρο που το χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε διαρκώς πίεση και σφίξεις της εγκύου.
  5. Πίσω στον τοίχο βλέπουμε ένα βαζάκι με κόκκινο καπάκι, μάλλον είναι συσκευή χορήγησης οξυγόνου ( στην εικόνα δεν έχει συνδεθεί).
  • Αυτά που περιγράψαμε παραπάνω είναι τα basics και τα χρησιμοποιούμε για να πραγματοποιούμε αυτό που λέμε monitoring με σκοπό να βλέπουμε διαρκώς τα ζωτικά σημεία της γυναίκας και του μωρού κατά τη γέννα. Οπότε την επόμενη φορά που θα σας “καλωδιώσει¨ μια μαία ή ένας ιατρός να ξέρετε ότι είναι για το καλό σας!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts