- Στο άκουσμα του ονόματος της και μόνο προκαλείται δέος και ίσως φαντάζεται κανείς διάφορα robot που χειρουργούν ανθρώπους και αυτό μπορεί να φοβίζει μερικούς. Δεν είναι έτσι όμως, καθώς όλα ελέγχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα ενώ παράλληλα πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή της χειρουργικής με εφαρμογή σε διάφορες ειδικότητες όπως γυναικολογία, ουρολογία, γενική χειρουργική κ.α.
- Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί αντικείμενο έρευνας και εξέλιξης από τα τέλη των 80’s όταν ακόμα η λαπαροσκοπική χειρουργική ήταν σε αρχικά στάδια. Καθώς η επιστήμη εξελισσόταν και κάποιοι ήδη χειρουργούσαν βλέποντας τους ιστούς σε οθόνες μέσω κάμερας, ορισμένοι άλλοι σκέφτηκαν πως εάν αντικαθιστούσαμε το ανθρώπινο χέρι με ένα βραχίονα που είναι ακριβέστερος στις κινήσεις του, δε τρέμει και δε κουράζεται μάλλον θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
- Και εγένετο το χειρουργικό robot. Η αρχή με την οποία δουλεύει είναι απλή και αποτελεσματική. Η ασθενής ναρκώνεται κανονικά από τον αναισθησιολόγο και κάνουμε μικρές τομές όπως στη λαπαροσκόπηση φουσκώνοντας την κοιλιά με αέρα. Μετά μεταφέρουμε από πάνω της τους βραχίονες του robot και μέσα από τις τομές εισάγουμε τα εργαλεία ( κάμερα, λαβίδες, ψαλίδια) που συνδέονται με τους βραχίονες του. Ο χειρουργός μετά κάθεται σε μια κονσόλα ( σαν video game) όπου βλέπει μέσα από σύγχρονους φακούς 3D στην κοιλιά και με τα joysticks ελέγχει τα εργαλεία.
- Προσωπικά πιστεύω ότι το robot είναι καλύτερο στο ότι έχει πολύ πιο εύκαμπτα και ντελικάτα εργαλεία ενώ έχει ύψιστης ευκρίνειας κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο τα χειρουργεία γίνονται πιο αποτελεσματικά αφού στην πράξη διευκολύνεται και βελτιώνεται ο χειρουργός.
- Για την ιστορία το σημερινό κυρίαρχο σύστημα είναι το αμερικάνικο DaVinci νεότερης γενιάς ενώ στο παρελθόν υπήρχαν και άλλα συστήματα από τις ΗΠΑ όπως το Αesop και το Ζeus, τα οποία δε προχώρησαν στην πορεία καθώς το πρώτο επικράτησε στα test του FDA. Μια πολύ καλή εναλλακτική είναι το Sina ιρανικής κατασκευής που έχει μερίδιο στις αγορές της Ασίας.
- Η ρομποτική χειρουργική έχει ακόμα υψηλό κόστος μιας και το μηχάνημα κοστίζει περίπου 1.5-2 εκατ. Ευρώ, ενώ τα αναλώσιμα του είναι επίσης ακριβά. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε επίσης το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού, τα service κλπ.
ΥΓ: Για τη γνωριμία μου με το σύστημα DaVinci, την εκπαίδευση μου στη ρομποτική χειρουργική όπως και για την εμπειρία που απέκτησα μαζί του θα ήθελα να ευχαριστήσω τον παλαιό μου διευθυντή του τμήματος γυναικολογικής χειρουργικής στο Klinikum Nord της Νυρεμβέργης κ. Δημήτριο Μπολοβή!
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!