Μαιευτική

Πως ετοιμάζουμε τα φαγητά στην εγκυμοσύνη;

  • H σημασία που έχουν τα λαχανικά στη διατροφή μας είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές φορές ωστόσο οι γυναίκες φοβούνται να τα καταναλώσουν επειδή αγχώνονται μήπως είναι μολυσμένα. Ειδικά στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι μια από τις πιο κλασικές ερωτήσεις τους στο γυναικολόγο ‘’ πως να πλύνω τα λαχανικά; ‘’
  • Ο νούμερο ένα κίνδυνος από τα άπλυτα λαχανικά είναι το toxoplasma ( θυμάστε το άρθρο για τις γάτες στην εγκυμοσύνη; ) και για αυτό οφείλουμε να τα πλένουμε σχολαστικά στην αρχή με μια δόση τρεχούμενου νερού για να φεύγουν τα χώματα κλπ. και εν συνεχεία να τα αφήνουμε για λίγο στο ξύδι που εξολοθρεύει τους μικροοργανισμούς.
  • Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην εγκυμοσύνη είναι το αν και πως θα καταναλώσει μια γυναίκα κρέας. Η απάντηση είναι ΝΑΙ, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στη προετοιμασία του. Προτιμήστε το φρέσκο καλοψημένο κρέας και αποφύγετε ωμά ή άψητα κρέατα. Αναλόγως τι αρέσει στην καθεμία μπορεί να φάει ( π.χ. μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο κλπ.) καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα εντόσθια όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο κ.α.
  • Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αναφέρουμε πως το τυρί και το γάλα είναι βασικά λόγω του ασβεστίου που περιέχουν, ωστόσο το γάλα θα πρέπει να είναι παστεριωμένο και να έχει συντηρηθεί σωστά ενώ καλό είναι να προτιμούμε τα σκληρά τυριά καθώς είναι πιο ασφαλή ειδικά αν μείνουν λίγο παραπάνω εκτός ψυγείου.
  • Άμα σας αρέσει το ψάρι, τότε ισχύουν παρόμοιες αρχές με το κρέας. Να το καλοψήνετε δηλαδή και να αποφεύγετε τα ωμά ψαρικά ( π.χ. sushi και οστρακοειδή ) γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα και να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδες.
  • Mη φάτε ωμά αυγά ή γλυκά που τα έχουν ως βάση ( π.χ. tiramisu) γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα παστεριωμένα αυγά για να είστε ασφαλής.
  • Δώστε προβάδισμα τέλος στο σπιτικό φαγητό ιδιαίτερα αν δε γνωρίζετε την ποιότητα παρασκευής του εκτός οικίας. Αποφύγετε τις έτοιμες σαλάτες από τα supermarket γιατί δε ξέρετε πως έχουν πλυθεί. Σε περίπτωση που είστε σε εστιατόριο ζητήστε να τηρηθούν οι παραπάνω οδηγίες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts