Γυναικολογία

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

  • Είναι γνωστή η φράση “ για όλα υπάρχει η πρώτη φορά ” και με αυτή εννοούμε πως όταν κάτι μας είναι άγνωστο πολύ πιθανό να μας δημιουργεί φόβο και άγχος. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για τα νεαρά κορίτσια που θέλουν ή πρέπει να επισκεφθούν για πρώτη φορά το γυναικολόγο.
  • Η ιδανική ηλικία για την παρθενική επίσκεψη είναι η εφηβική ( π.χ. 13-15 έτη) χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση το κορίτσι να έχει ήδη σεξουαλικές επαφές. Ο σκοπός ούτως ή άλλως της πρώτης συνάντησης είναι πιο πολύ η γνωριμία και η συμβουλευτική έτσι ώστε να δομηθεί μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού ανάμεσα στον ιατρό και στη γυναίκα.
  • Τα θέματα της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών αποτελούν η περίοδος και οι πιθανές διαταραχές της που είναι συχνές σε νεανική ηλικία, ο πόνος κατά την εμμηνορυσία, οι προφυλάξεις στην ερωτική επαφή για τα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι μέθοδοι αντισύλληψης αλλά και το οικογενειακό ιστορικό ( μητέρα, γιαγιά, θείες).
  • Εννοείται ότι εάν ένα κορίτσι δεν έχει κάνει σεξ τότε ΔΕΝ πρόκειται να εξεταστεί κολπικά. Ο υπέρηχος θα γίνει διακοιλιακά όπως και η ψηλάφηση. Ειδάλλως εάν υπάρχουν ήδη επαφές με το άλλο φύλλο στο ιστορικό τότε θα ακολουθήσει η κλασική γυναικολογική εξέταση ( επισκόπηση αιδοικολπικής χώρας, αμφίχειρη ψηλάφηση και διακολπικό υπερηχογράφημα) με ή χωρίς λήψη test Pap.
  • Η επιλογή του κατάλληλου γυναικολόγου είναι καθαρά θέμα προσωπικό. Κάποιες θα ακούσουν τις μητέρες τους, άλλες τις μεγαλύτερες αδερφές και τις φίλες τους ενώ τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στις μέρες μας στο θέμα προσέγγιση της ασθενούς. Το αν θα πάτε σε άντρα ή γυναίκα, νέο ή ηλικιωμένο, καταξιωμένο ή ανερχόμενο είναι δική σας επιλογή και μάλιστα πολύ σεβαστή.
  • Να θυμάστε ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ιατρικής αλλά και ιδιαιτέρως της ειδικότητας μας είναι η εχεμύθεια, δηλαδή ότι ειπωθεί μεταξύ μας θα μείνει εντός του ιατρείου και δε θα διαρρεύσει παραέξω. Το ιατρικό απόρρητο είναι εκ των ων ουκ άνευ στη σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτύξει η γυναίκα με τον ιατρό της, γι’ αυτό και οφείλει να συζητά μαζί του όλα τα θέματα χωρίς ενδοιασμούς.

ΥΓ: Μην αμελήσετε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο σας, θα το δείτε στην πράξη πως η επίσκεψη στο γυναικολόγο σας δεν είναι και κάτι το τόσο πια δύσκολο. Αυτός θα είναι εκεί για να σας κάνει να νιώσετε άνετα και να δώσει απαντήσεις σε ότι σας απασχολεί.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts