- Η επιστήμη βελτιώνεται μέρα με τη μέρα με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι λοιπόν το να καταψύξει μια γυναίκα ωάρια είναι κάτι το οποίο παλαιότερα απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται μια μείωση της γονιμότητας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, π.χ. χημειοθεραπεία με τοξικά φάρμακα ή ακτινοβολία της λεκάνης λόγω καρκίνου.
- Εκτός όμως από τις παραπάνω ισχυρές ιατρικές ενδείξεις για την κατάψυξη των ωαρίων υπάρχουν και εξίσου σημαντικοί κοινωνικοί λόγοι, όπως το κυνήγι της καριέρας, η ανυπαρξία συντρόφου ή απλά η έλλειψη επιθυμίας τεκνοποίησης τη συγκεκριμένη στιγμή. Και για να μη βρεθούν οι γυναίκες προ εκπλήξεως στο μέλλον παγώνουν τα ωάρια τους προληπτικά.
- Με απλά λόγια ένα κορίτσι γεννιέται με λίγα εκατομμύρια ωάρια τα οποία σε μεγάλο βαθμό εκφυλίζονται με τα χρόνια. Μπαίνει στην εφηβεία με 400 χιλ. ωάρια και χάνει κάθε χρόνο περίπου 10 χιλ. ωάρια. Με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται όχι μόνο η ποσότητα τους αλλά και η ποιότητα τους.
- Κατά το social freezing γίνεται διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα και εν συνεχεία ακολουθεί η διαδικασία της ωοληψίας με μια λεπτή βελόνα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο παρομοίως με την εξωσωματική. Τα ωάρια που θα συλλεχθούν ελέγχονται για την ποιότητα και την ποσότητα τους και καταψύχονται με μοντέρνες διαδικασίες που δεν προκαλούν την αλλοίωση τους. Στη συνέχεια αποθηκεύονται και διατηρούνται μέχρι να τα ζητήσει η γυναίκα για χρήση.
- Ο πιο σημαντικός παράγων για την επιτυχία της προληπτικής κατάψυξης των ωαρίων είναι η ηλικία της γυναίκας την χρονική περίοδο που θα γίνει η λήψη τους. Σε γενικές γραμμές όσο νεότερη τόσο καλύτερα. Επειδή όμως σπάνια μια εικοσάρα θα κάνει σκέψεις social freezing, το όλο θέμα συνήθως αφορά γυναίκες από 30 και πάνω. Οπότε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στα 40 έτη ηλικίας περίπου 20% των ωαρίων είναι ιδανικά για γονιμοποίηση.
- Τα παιδιά που θα γεννηθούν από ωάρια που ήταν κατεψυγμένα δε διαφέρουν σε τίποτα σε σχέση με τα παιδιά της εξωσωματικής αλλά και με τα παιδιά που προήλθαν από αυτόματη σύλληψη. Είναι δηλαδή εντελώς φυσιολογικοί άνθρωποι. Οι μελέτες απέδειξαν ότι η σωστή κατάψυξη και απόψυξη δεν αλλοιώνει τη σύσταση τους.
ΥΓ: Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα με πολλά περιθώρια κριτικής και σχολιασμού, κυρίως από την πλευρά της ηθικής. Το άρθρο παρόλα αυτά δε θίγει αυτές τις πτυχές, όπως και ούτε αυτές του κόστους, αναφέρεται απλά στο ιατρικόβιολογικό κομμάτι του θέματος.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!