Γυναικολογία

Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου

  • Μαζί μας στο σώμα μας συμβιώνουνε αμέτρητα βακτήρια τα οποία δε μας προκαλούνε κάποιο πρόβλημα, απεναντίας τα έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε. Μικροοργανισμοί υπάρχουν τόσο στο δέρμα μας, όσο και στις κοιλότητες μας ( π.χ. έντερο, στόμα κλπ.). Ο κόλπος λοιπόν δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
  • Τα βακτήρια αυτά λέγονται αλλιώς λακτοβάκιλλοι του Döderlein προς τιμήν του ομώνυμου Βαυαρού καθηγητή γυναικολογίας ο οποίος ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους γυναικολόγους στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκτός από αυτό εφηύρε νέους τρόπους κολπικών επεμβάσεων και προχώρησε πολύ τη χρήση της ακτινοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Με την παρουσία τους λοιπόν τα φυσιολογικά βακτήρια της μήτρας προστατεύουν από την υπερβολική ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροοργανισμών ( π.χ. μύκητες). Παράγοντας γαλακτικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου καθιστούν τον εποικισμό από τα βλαβερά μικρόβια αδύνατο και αποτελούν ένα σημαντικό μηχανισμό άμυνας για κολπίτιδες κλπ.
  • Τη σημασία τους την καταλαβαίνουμε όταν τα χάσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν η γυναίκα κάνει χρήση αντιβιοτικών για άλλους λόγους ( π.χ. λοίμωξη αναπνευστικού) με αποτέλεσμα αυτό να σκοτώνει δυστυχώς και τους λακτοβάκιλλους με συνέπεια να προκαλούνται συνοδές μυκητιάσεις.
  • Να τονίσουμε ότι και άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως π.χ. η χορήγηση αντισυλληπτικών προκαλούν διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου, ενώ επιδράσεις έχουν αρκετοί παράγοντες του lifestyle όπως π.χ. το κάπνισμα, η κακή διατροφή, τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα αλλά και οι πλύσεις με ακατάλληλα σαπούνια και αφρόλουτρα.
  • Για να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική χλωρίδα όταν αυτή διαταραχθεί χορηγούμε ειδικά κολπικά υπόθετα για περίπου 1 εβδομάδα έτσι ώστε να επέλθει ισορροπία. Αυτά μπορούν να χορηγηθούν επίσης προληπτικά σε περίπτωση παρατεταμένης δόσης αντιβίωσης ή σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε κολπίτιδες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ( χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτών που υφίστανται λοιμώξεις συχνότερα το καλοκαίρι).
  • Στις μέρες μας τέλος δε παίζει ρόλο μόνο η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου αλλά και αυτή της μήτρας. Πρόκειται για φυσιολογικά βακτήρια που ζουν μέσα σε αυτή και τα περιγράφουμε με τον όρο μικροβίωμα. Η παρουσία δε ενός παθολογικού μικροβιώματος έχει συσχετισθεί με προβλήματα υπογονιμότητας, με αυτό όμως θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό post.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!