- Η επιληψία είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από γενικευμένες ταυτόχρονες λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που καταλήγουν σε σπασμούς των μυϊκών ομάδων του σώματος μας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου αλλά η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη. Σπασμοί μπορεί να προκληθούν και από χημικές ουσίες αλλά αυτοί ΔΕΝ είναι επιληπτικοί.
- Ιστορικά η νόσος είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και συνήθως οδηγούσε σε στιγματισμό του ασθενούς. Οι Ρωμαίοι π.χ. δίναν φρέσκο αίμα μονομάχων ως θεραπεία τη στιγμή που κατά το μεσαίωνα πιστευόταν πως η ασθένεια οφείλεται σε είσοδο του διάβολου στον άρρωστο και η standard θεραπεία ήταν ο εξορκισμός.
- Η επιληψία σπάνια θα εμφανιστεί μέσα στην εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος προϋπάρχει στο ιστορικό και συνήθως είναι ήδη υπό θεραπεία. Οι σπασμοί της επιληψίας είναι επικίνδυνοι και για τη μαμά και για το μωρό, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό από πτώση αλλά και σε υποξία της μήτρας, πρόωρη γέννα ή αποβολή.
- Η επιληπτική μητέρα πρέπει να παρακολουθείται στενά από το νευρολόγο και να ρυθμίζεται σωστά ελέγχοντας συχνά την φαρμακευτική της αγωγή. Για διάφορους λόγους όπως π.χ. την αύξηση των υγρών στην εγκυμοσύνη, τους εμετούς της κύησης κλπ. ίσως αλλάξει η στάθμη και προφανώς η δραστικότητα των φαρμάκων.
- Τα παλιά αντιεπιληπτικά ( π.χ. Fenytoin, Bαλπροϊκό οξύ) είναι τερατογόνα και απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη! Τα νεότερα φάρμακα ( π.χ. Levetiracetam & Lamotrigin) είναι ασφαλέστερα αλλά πρέπει να τα δίνουμε στην ελάχιστη δυνατή δόση για να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες για το έμβρυο, ενώ καλό θα ήταν να δίνουμε μόνο ένα φάρμακο και να μη προβαίνουμε σε συνδυασμούς.
- Αν η επιληπτική ασθενής είναι ρυθμισμένη καλά, τότε ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός. Τα ίδια ισχύουν και μετά τον τοκετό, δηλ. προτιμούμε τη φαρμακευτική μονοθεραπεία ενώ η λεχώνα ελέγχεται συχνά από το νευρολόγο και το νεογνό από τον παιδίατρο για να βρεθεί η ιδανική φαρμακευτική θεραπεία και η σωστή δόση.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!