Γυναικολογία

Σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας, ας σπάσουμε μαζί τα ταμπού!

  • Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της γυναίκας είναι η σεξουαλικότητα της ( βλ. σχετικό άρθρο). Για αυτό και ως γυναικολόγοι οφείλουμε να μπορούμε να διαγνώσουμε και κατά δύναμη να θεραπεύσουμε τις διαταραχές της.

Υπάρχουν οι εξής σεξουαλικές διαταραχές:

  1. Απώλεια της όρεξης για σεξ ( libido): Η γυναίκα δε θέλει απλά να κάνει σεξ. Οφείλεται συνήθως σε προβλήματα της σχέσης του ζευγαριού ( π.χ. συγκρούσεις) ή σε ορμονικές αλλαγές ( π.χ. εμμηνόπαυση), ενώ κάποιες φορές ενοχοποιούνται νοσήματα ( π.χ. διαβήτης, υποθυρεοειδισμός κ.α.).
  2. Απώλεια του ερεθισμού στο σεξ: Με απλά λόγια η γυναίκα “δε φτιάχνεται”. Εκδηλώνεται ως μη διέγερση/λίπανση της κλειτορίδας, του κόλπου και των χειλιών του αιδοίου. Σπάνια εμφανίζεται μόνη της, συνήθως συνυπάρχει με απώλεια της libido.
  3. Σεξουαλική αποστροφή: Η ιδέα μόνο και μόνο του σεξ προκαλεί στη γυναίκα άγχος και φόβο. Συνήθως προϋπάρχει στο ιστορικό κάποια κακή σεξουαλική εμπειρία ή κακοποίηση.
  4. Έλλειψη/Απώλεια οργασμού: Η ανοργασμία ( μερική ή πλήρης) εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής στο 1/3 των γυναικών. Μπορεί να έχει αιτίες ψυχολογικές, νόσους όπως διαβήτης, σκλήρυνση αρτηριών, τραύματα του εγκεφάλου, κατάχρηση φαρμάκων, αλκοόλ και ναρκωτικών. Μπορεί να είναι γενικευμένη ( δεν υπήρξε ποτέ οργασμός) ή να περιστασιακή ( υπήρξε οργασμός αλλά δεν έρχεται πια σε συγκεκριμένες καταστάσεις).
  5. Δυσπαρεύνια: Είναι ο πόνος κατά το σεξ. Μπορεί να είναι εξωτερική ( αιδοίο, κλειτορίδα) ή εσωτερική ( αίσθημα πόνου στη μήτρα και τα σπλάχνα). Έχει πολλές αιτίες π.χ. φλεγμονές των έξω/έσω γεννητικών οργάνων, ψυχοσωματικές καταστάσεις, ενδομητρίωση κ.α.
  6. Κολεόσπαμος: Είναι η σύσπαση των μυών της πυέλου γύρω από τον κόλπο με αποτέλεσμα να μην διεισδύει το πέος. Συχνά συνυπάρχει με τη δυσπαρεύνια και η διαφοροδιάγνωση είναι δύσκολη. Ακόμα και η γυναικολογική εξέταση είναι σχεδόν αδύνατη.
  • Όπως καταλαβαίνουμε όλες οι παραπάνω διαταραχές έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και αναλόγως έρχεται και η αντιμετώπιση τους ( συμπτωματική). Απαιτείται η ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη γυναίκα ( και ενίοτε στο ζευγάρι) και στον ιατρό , ενώ συχνά μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλες ειδικότητες ( π.χ. ψυχοθεραπευτής, σεξολόγος, ανδρολόγος).

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!