Μαιευτική

Βλαστοκύτταρα, με απλά λόγια…

  • Πριν από δέκα-δεκαπέντε χρόνια ήταν πολύ της “μόδας”, στις μέρες μας δεν “ακούγονται” τόσο πολύ επειδή είναι μια κάπως ακριβή “επένδυση” για μια πιθανή θεραπεία στο μέλλον. Τι είναι όμως τα βλαστοκύτταρα, ας δώσουμε μερικές εξηγήσεις στα βασικά ερωτήματα.
  • ΟΡΙΣΜΟΣ: Βλαστοκύτταρο είναι ένα αρχέγονο κύτταρο του σώματος μας που μπορεί να διαφοροποιηθεί σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο ( π.χ. μυϊκό, νευρικό, κύτταρο αίματος κλπ.)

Που υπάρχουνε βλαστοκύτταρα;

  1. Σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο έμβρυο, καθώς από μερικά βλαστοκύτταρα θα προκύψει ολόκληρος άνθρωπος.
  2. Σε μικρότερη συγκέντρωση στο σώμα μας, π.χ. εάν γίνει τμηματική εκτομή ενός οργάνου πηγαίνουν εκεί τέτοια κύτταρα για να ξαναφτιάξουν τον ιστό ( χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συκώτι).
  3. Και τέλος σε αρκετή συγκέντρωση στο αίμα του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου. Πρόκειται για βλαστοκύτταρα που δε διαφοροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και έμειναν ως ρεζέρβες. Αυτή η κατηγορία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μπορούμε να τα αντλήσουμε μετά τη γέννα και να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.
  • Και πως γίνεται αυτό; Μόλις γεννηθεί το μωρό τότε ο μαιευτήρας παίρνει μια χοντρή βελόνα και τρυπάει τον ομφάλιο λώρο με σκοπό να αντλήσει όσο πιο πολύ αίμα μπορεί. Το αίμα οδηγείται με ένα σωληνάριο σε έναν ασκό ο οποίος είναι εφοδιασμένος με ειδικά συστατικά για να μην πήξει. Το όλο kit μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό βαλιτσάκι για να προστατεύεται από τον ήλιο, τη ζέστη και τις λοιμώξεις. Μετά από αυτό αποστέλλουμε το set στην τράπεζα βλαστοκυττάρων.
  • Ωραία, και τι γίνεται μετά; Το αίμα φυλάσσεται σε ειδικά εργαστήρια και σε περίπτωση που το χρειαστούμε στο μέλλον τότε μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Αυτό συμβαίνει εάν το μωρό μεγαλώνοντας εμφανίσει ασθένειες όπως κυρίως λευχαιμία, αλλά και άλλες όπως καρκίνος εντέρου, νόσος Parkinson κ.α.
  • Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια αρκετά προηγμένου τύπου ιατρική που μπορεί στο μέλλον να σώσει τη ζωή του παιδιού. Μακάρι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γεννέσθαι. Η μέθοδος έχει ωστόσο και το ανάλογο κόστος και γι’ αυτό πρέπει οι μέλλοντες γονείς να τα ζυγίσουν και να δουν αν το “αντέχουν οικονομικά”.

ΥΓ: Επειδή το θέμα κόστος είναι λεπτό και το ενημερωτικό post δεν πρέπει να περιέχει τοποθέτηση προϊόντος, γράψτε απλά στη μηχανή αναζήτησης “ τράπεζα βλαστοκυττάρων” και θα μπορέσετε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!