Μαιευτική

Ο πατέρας παρών στον τοκετό…ναι ή όχι;

  • Ο άντρας γεννά, η γυναίκα τίκτει, δηλαδή ο άνδρας γονιμοποιεί με το σπέρμα του το ωάριο και η γυναίκα φέρνει στον κόσμο το παιδί. Επιτρέπεται λοιπόν να παρίσταται ο μπαμπάς στη γέννα του παιδιού του, επιβάλλεται εφόσον τα δύο φύλα έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ή απαγορεύεται λόγω κανονισμών;
  • Τα πράγματα είναι στην πράξη κάπως πιο περίπλοκα, αφού το κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό. Πριν αναφέρουμε τα υπέρ και τα κατά της πατρικής παρουσίας κατά τη γέννα, να σημειωθεί ότι στη Γερμανία που ο γραφών έκανε την ειδικότητα του, πάρα πολλές φορές είχαμε τον πατέρα μέσα στο φυσιολογικό τοκετό και σχεδόν πάντα μέσα στην καισαρική.
  • Ως συν της πατρικής συνύπαρξης στην αίθουσα ωδινών έχουμε τη σφυρηλάτηση της σχέσης του ζευγαριού αφού μαζί το κάνανε το παιδί. Ο σύντροφος παίζει ενεργό ρόλο και μπορεί να εμψυχώσει τη γυναίκα του με τον ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας του ζευγαριού. Θα σας καταλάβει επίσης σε μια στιγμή που νιώθετε πως πιέζεστε, θα σας κρατήσει το χέρι, θα σας κοιτάξει στα μάτια και ίσως βγάλει και μια φωτό μόλις γεννηθεί το παιδί.
  • Ως πλην όμως είναι πιθανό να μην αντέξει τη θέα του αίματος κατά τον τοκετό, κάποιο μαιευτικό τραυματισμό ή μια επισιοτομή που θα εκτελεσθεί. Δεν είναι φτιαγμένοι όλοι με τις ίδιες αντοχές όταν το ανθρώπινο σώμα περνά μια δοκιμασία σαν τη γέννα. Επίσης για πολλούς άνδρες τα συναισθήματα μπορεί να είναι ακόμα και μη διαχειρίσιμα και η διαδικασία στην αίθουσα του μαιευτηρίου να τους stressάρει υπερβολικά και εν τέλει θα λιποθυμήσουν απ’ το φόβο τους.
  • Δεν έχουν όλα τα μαιευτήρια τέλος τους ίδιους κανόνες και αυτό οφείλει να γίνεται σεβαστό από τους γονείς, ενώ σίγουρα όταν συμβεί κάτι υπερεπείγον και πρέπει να υπάρχει πλήρης και ταχύτατος συντονισμός του μαιευτικού προσωπικού, τότε εννοείται θα βγάλουμε το μπαμπά έξω απ’ την αίθουσα!
  • Προσωπικά πιστεύω ότι εάν στην εκάστοτε μαιευτική κλινική επιτρέπεται, τότε ΝΑΙ καλό θα ήταν ο πατέρας να είναι παρών στον τοκετό, αρκεί ο ίδιος να το θέλει και να το αντέχει. Η απόφαση οφείλει να ληφθεί κάθε φορά εξατομικευμένα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts