Μαιευτική

Οι επείγουσες καταστάσεις της μαιευτικής

 • Η μαιευτική χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα συναισθήματα να συνοδεύει κανείς την έγκυο από τη σύλληψη ως και τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις οι οποίες είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνες για τη μητέρα ή / και το μωρό, οι οποίες απαιτούν τη λήψη σωστών και ταχύτατων αποφάσεων.

Οι κυριότερες εξ’ αυτών είναι οι εξής:

 1. Αλλοίωση καρδιακών παλμών: Κυμαίνεται από απλή ανατάξιμη έως παρατεταμένη και ανθεκτική σε χειρισμούς. Είναι συχνή και αναλόγως τη φάση του τοκετού θα επιλυθεί με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία.
 2. Αποκόλληση πλακούντα: Σημαίνει ότι ο πλακούντας ξεκολλάει από το σημείο που προσφύεται στη μήτρα με αποτέλεσμα να υπάρχει αιμορραγία και κίνδυνος υποαιμάτωσης του εμβρύου.
 3. Προδρομικά Αγγεία / Υμενώδης Πρόσφυση: Αυτές οι παθολογικές καταστάσεις που συχνά συνυπάρχουν χαρακτηρίζονται από αγγεία που δεν προστατεύονται από το έλυτρο του ομφάλιου λώρου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αιμορραγήσει το μωρό αν ραγούν.
 4. Δυστοκία ώμου: Βγαίνει το κεφάλι του μωρού αλλά κολλάνε οι ώμοι και δε γεννιέται το παιδί. Ο μαιευτήρας πρέπει να κάνει ταχύτατους χειρισμούς γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ισχαιμίας
  του κυήματος.
 5. Πρόπτωση ομφαλίδας: O ομφάλιος χώρος προπίπτει μέσα από τον ανοιχτό τράχηλο με συνέπεια να πιεστεί από το κεφάλι του μωρού και να μη γίνεται καλή αιμάτωση του τελευταίου.
 6. Εκλαμψία: Σπασμοί της γυναίκας ( συνήθως) την ώρα του τοκετού. Λόγω των σπασμών υπάρχει ο κίνδυνος για ισχαιμία της μήτρας και επαγωγικά του εμβρύου.
 7. Ρήξη μήτρας: Συνήθως στο ιστορικό προϋπάρχει καισαρική τομή με αποτέλεσμα το τοίχωμα του οργάνου να σκάσει απ’ την πολλή πίεση.
 8. Ατονία μήτρας: Το όργανο δε μπορεί να συσπαστεί μετά τον τοκετό ή την καισαρική με αποτέλεσμα την ακατάσχετη αιμορραγία. Αν δε δουλέψουν τα μητροσυσπαστικά φάρμακα εκτελούμε υστερεκτομή.
 9. Πνευμονική Εμβολή από αμνιακό υγρό: Σπάνια πάθηση της οποίας η παθοφυσιολογία δεν είναι πλήρως γνωστή. Απαιτείται γρήγορη παραπομπή της μητέρας στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
 • Ευτυχώς που οι παραπάνω καταστάσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας κατά τον τοκετό. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητη η διαρκής επαγρύπνηση του μαιευτικού προσωπικού ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε σοβαρές μαιευτικές επιπλοκές.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts