Μαιευτική

Βήχας στην εγκυμοσύνη

  • Για να καταλάβουμε σε τι οφείλεται ο βήχας αρκεί να δούμε στην εικόνα του άρθρου πως είναι η αδρή ανατομική των πνευμόνων. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλά μικρά αεροφόρα σωληνάρια τα οποία όλο και ενώνονται μεταξύ τους και καταλήγουν στους δύο μεγάλους βρόγχους που συναντώνται στην τραχεία ( λευκές δομές στη φωτό).
  • Όταν για κάποιο λόγο αυτά τα σωληνάρια ερεθιστούν ( π.χ. φλεγμονή από μικρόβιο, αλλεργική αντίδραση, απόφραξη από αντικείμενο, τοξικό περιβάλλον ) τότε δε μπορούν να εκτελέσουν τη λειτουργία τους ( ανταλλαγή αερίων) και εμφανίζεται ο βήχας.
  • Στην έγκυο ο βήχας είναι πιο ενοχλητικός επειδή όλη η κοιλιά πιέζεται προς τα κάτω. Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας η έγκυος νιώθει την τάση προς τα κάτω. Κάποιες φορές μπορεί να χάσει και κάποια ούρα χωρίς να το θέλει. Έως ένα βαθμό αυτό είναι αποδεκτό. Μην αγχνώνεστε, δε γίνεται να “χάσετε το παιδί” επειδή βήχετε!
  • Κάθε φορά που η έγκυος εμφανίζει συμπτώματα βήχα το περιστατικό οφείλει να αντιμετωπιστεί εξατομικευμένα. Ισχύουν πάντα οι ίδιοι κανόνες ( μη καπνίζετε, αερίστε καλά το χώρο, ενυδατωθείτε επαρκώς) αλλά η αιτία μπορεί να είναι διαφορετική ( π.χ. κρυολόγημα, ερεθισμός από σκόνη, φαρυγγίτιδα, πνευμονία).
  • Για αρχή η λήψη ενός σιροπιού αρκεί για να κατευναστούν τα συμπτώματα παρόλα αυτά δε πρέπει να σταματήσουμε εκεί, αλλά να συνεχίσουμε να ψάξουμε τον πραγματικό λόγο του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί η συνδρομή του πνευμονολόγου ή του παθολόγου.

YΓ: Επισήμως φάρμακα που χρησιμοποιούμε για το βήχα ( mucosolvan, prospan, sinecod) δεν έχουν πάρει έγκριση ασφαλείας, παρά ταύτα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή για το έμβρυο. Έτσι επί του πρακτέου θεωρούνται ασφαλή. Την κωδεΐνη που επίσης είναι δραστική καλό είναι να τη φυλάμε για πιο “βαριές περιπτώσεις”.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!