Γυναικολογία

Η νευρική ανορεξία και ο ρόλος του γυναικολόγου

  • Πρόκειται για μια καθαρά ψυχιατρική νόσο ( τομέας F στο διεθνές σύστημα διαγνώσεων ΙCD-10) η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική απώλεια βάρους, αποφυγή του φαγητού, ενίοτε χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων, εκούσια πρόκληση εμετού, πιθανή υπερβολική άθληση και ενδοκρινικές διαταραχές όπως ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ της ΠΕΡΙΟΔΟΥ, προβλήματα θυρεοειδούς κ.α.
  • Χτυπά συνήθως νεαρά κορίτσια από 15 ως 35 ετών και εμφανίζεται συνήθως στο δυτικό κόσμο στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα ενώ συνδέεται συχνά με άλλες ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και ψυχαναγκασμούς. Ίσως έχει ως έναυσμα μια φανταστική ή πραγματική απόρριψη από το άλλο φύλο ( π.χ. στην πρώτη σχέση με ένα αγόρι).
  • Η νεαρή γυναίκα χάνει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα της, παλεύει για αυτονομία και θεωρεί ότι το καταφέρνει μέσω της πείνας, θέτει ψηλά τον πήχη για τις απαιτήσεις της ενώ παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη σαν υπέρβαρη.
  • Αυτές οι ασθενείς σπάνια έρχονται στο γιατρό μόνες τους, συνήθως θα τις φέρουν οι γονείς. Εάν ο πρώτος γιατρός που επισκεφθούν είναι ο γυναικολόγος, τότε θα είναι επειδή τους κόπηκε η περίοδος. Σημαντικό για το γιατρό είναι να αντιληφθεί την ασθένεια, να ενημερώσει έγκαιρα την οικογένεια και επισπεύσει την παραπομπή σε ψυχίατρο.
  • Οι πάσχουσες από νευρική ανορεξία σχεδόν πάντα αρνούνται ή αποκρύπτουν τα συμπτώματα και τη νόσο τους. Εάν έχουν χάσει υπερβολικά πολύ βάρος ( πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος) τότε απαιτείται εισαγωγή σε ειδική κλινική για σίτιση παράλληλα με τη ψυχιατρική θεραπεία τους. Εάν η νόσος δε θεραπευθεί τότε υπάρχει αυξημένη θνητότητα λόγω υποσιτισμού.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts