Γυναικολογία

Πρώτη περίοδος, εφηβεία και χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλλου

  • Ως εφηβεία ορίζουμε την ανάπτυξη των (δευτερογενών) χαρακτηριστικών του φύλλου ( στήθος, τριχοφυΐα στη μασχάλη και στο εφήβαιο) σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αναστήματος και τις γνωστές ψυχικές μεταβολές ( νεύρα, συγκρούσεις με τους γονείς κλπ.). Κάποια στιγμή στην εφηβεία θα έρθει και η πρώτη περίοδος ( εμμηναρχή).
  • Η εφηβεία εμφανίζεται φυσιολογικά μεταξύ των 8 και 13 ετών. Ότι έρχεται πιο πριν είναι πρώιμη εφηβεία και ότι έρχεται πιο μετά είναι η όψιμη εκδοχή της. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, έτσι λοιπόν δεν έχουν και ίδια εφηβεία. Σημασία έχει να γίνεται σταδιακή εξέλιξη του κοριτσιού καθώς περνάνε τα χρόνια.

Ας δούμε λοιπόν τα κυρίαρχα σωματικά χαρακτηριστικά της εφηβείας:

  1. Το κυρίαρχο γνώρισμα της εφηβείας είναι ο σχηματισμός και η ανάπτυξη των μαστών, κάτι το οποίο γίνεται σταδιακά. Ενα κορίτσι έχει “κανονικό” στήθος όταν αρχίζει και φοράει σουτιέν.
  2. Λίγο αργότερα αρχίζουν να βγαίνουν οι πρώτες τρίχες στο εφήβαιο και στη μασχάλη οι οποίες σιγά σιγά πυκνώνουν. Η τριχοφυΐα σχεδόν πάντα έπεται της ανάπτυξης του στήθους!
  3. Τα κορίτσια ψηλώνουν στην εφηβεία και θα πάρουν το πιο πολύ ύψος συνήθως γύρω στα 12 έτη, δηλαδή λίγο πριν τους έρθει η περίοδος. Και μετά την περίοδο ψηλώνουν αλλά με κάπως μικρότερο ρυθμό.
  4. Η σημαντικότερη στιγμή όμως είναι η εμμηναρχή ( πρώτη περίοδος). Αυτή έρχεται κατά μέσο όρο στα 13 έτη. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κυρίως κληρονομικούς όπως και διατροφή, σωματικό βάρος, έντονη άσκηση, ψυχολογικό stress, περιβάλλον κ.α.
  • Κατά τη διάρκεια της εφηβείας οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στο παιδί και να το κατανοούμε. Να εξηγήσουμε λοιπόν ότι π.χ. η πρώτη περίοδος είναι εντελώς φυσιολογική μα και συνάμα επώδυνη, ότι συχνά τα πρώτα χρόνια οι κύκλοι είναι απρόβλεπτοι, ότι η τριχοφυΐα, η αυξημένη λειτουργία των αδένων του δέρματος και του κόλπου είναι αναμενόμενη και πάνω απ’ όλα να αποδεχόμαστε τις όποιες ψυχολογικές διακυμάνσεις έχει ένα κορίτσι.
  • Πρακτικά Tips: Σε περίπτωση που ένα κορίτσι δεν έχει περίοδο μέχρι τα 15-16 έτη ή εάν είναι 13 χρονών και δεν έχει ανεπτυγμένο στήθος και τριχοφυΐα ή αν πέρασαν 2 έτη από τότε που σχημάτισε στήθος και παρατήρησε τρίχωση και δεν ήρθε ακόμα η περίοδος, τότε οφείλετε να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!