Μαιευτική

Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές

  • Στην ιατρική ορολογία τις λέμε αλλιώς και καθ’ έξιν και στην πράξη σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει 3 ή περισσότερες ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ αποβολές πριν την 20η ( ή κατά άλλους 24η) εβδομάδα της κύησης.
  • Το ζευγάρι εμφανίζεται στο γυναικολόγο συνήθως σε κατάσταση σύγχυσης επειδή έχει “χάσει” τη μια εγκυμοσύνη πίσω από την άλλη και υπάρχει έντονο ψυχολογικό stress. Ο ιατρός οφείλει να παραμείνει ήρεμος και να αναζητήσει τα αίτια των αποβολών.
  • Οι παράγοντες που οδηγούν στις καθ’ έξιν αποβολές είναι πολλοί και διάφοροι. Μέσα από το συνδυασμό ιστορικού, κλινικής και υπερηχογραφικής εξέτασης αλλά και διαφόρων πιο εξειδικευμένων εξετάσεων προχωρούμε στη διάγνωση.
  1. ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ όπως π.χ. οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας ( λ.χ. διάφραγμα), ή τα ινομυώματα και μεγάλοι πολύποδες μπορούν να είναι η αιτία αποβολών. Η αντιμετώπιση τους γίνεται χειρουργικά.
  2. ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ είτε λόγω “κατασκευής” είτε λόγω παλαιών κωνοειδών εκτομών μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές συνήθως στο 2ο τρίμηνο. Σ’ αυτήν την περίπτωση κάνουμε χειρουργική περίδεση τραχήλου ή τοποθετούμε πεσσό.
  3. ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ, ή σε απλά ελληνικά η τάση να πήζει το αίμα πιο γρήγορα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει αρκετά συχνά καθ’ έξιν αποβολές. Στις μέρες μας υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις για την πήξη του αίματος και αναλόγως του προβλήματος θεραπεύουμε με κατάλληλα φάρμακα ( Ηπαρίνες, Ασπιρίνη, Φυλλικό οξύ).
  4. ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ όπως ο αθεράπευτος υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία και ο διαβήτης επιφέρουν χρόνια προβλήματα αποβολών. Η συνεργασία με ενδοκρινολόγο στη θεραπεία είναι πολύ σημαντική για την επίλυση του προβλήματος.
  5. ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ παράγοντες δηλαδή μεταλλάξεις στο DNA είναι και αυτοί από τη μεριά τους λόγοι για συνεχόμενες αποβολές. Γι’ αυτό κάνουμε επίσης γενετικές εξετάσεις όπως ο καρυότυπος.
  6. ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΑ αίτια όπως οι χρόνιες λοιμώξεις της μήτρας ( ενδομητρίτιδες) ή τα αυτοάνοσα νοσήματα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
  • Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έχει μια γυναίκα καθ΄έξιν αποβολές. Πάντα πρέπει να ψάχνουμε την ακριβή αιτία που οδηγεί στο πρόβλημα και να προβαίνουμε σε εξειδικευμένη θεραπεία για να το επιλύσουμε.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts