Γυναικολογία

Κύστες των ωοθηκών, τι γνωρίζετε γι’ αυτές;

  • Πόσο συχνές είναι? Οι κύστες των ωοθηκών είναι υπεύθυνες για δύο στις τρεις περιπτώσεις μορφωμάτων της ωοθήκης και είναι πολύ συνηθισμένες στην καθημερινή κλινική πράξη.
  • Mπορεί να σημαίνουν καρκίνο? Όχι, οι κύστες είναι σε συντριπτική πλειοψηφία καλοήθεις, ΔΕΝ εξελίσσονται δηλαδή σε καρκίνο.
  • Τι συμπτώματα έχουν? Μπορεί πρώτα απ’ όλα να είναι ασυμπτωματικές, δηλαδή να βρεθούν τυχαία σε γυναικολογικό έλεγχο. Εάν δώσουν συμπτώματα, τότε εξαρτάται από το μέγεθος τους, την ακριβή θέση τους και σχέση τους με άλλα όργανα αλλά και το περιεχόμενό τους ( π.χ. υγρό, αίμα, συμπαγείς). Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι πόνος στην κάτω κοιλία, αίσθημα πληρότητας και πίεσης και οξύς διαπεραστικός πόνος εάν σπάσουν ( ρήξη κύστης)
  • Πως γίνεται η διάγνωσή τους? Με τη γυναικολογική εξέταση και κυρίως με τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες και περιγραφές κυστών, ωστόσο με την εμπειρία του και την κατάρτισή του μπορεί ο γυναικολόγος να τις εντοπίσει σχετικά εύκολα.
  • Πως θεραπεύονται? Αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό. Για παράδειγμα μια απλή λειτουργική κύστη της ωοθήκης απορροφάται από τα κύτταρα του σώματός μας σε βάθος χρόνου και τα παυσίπονα συνήθως αρκούν, ενώ μια κύστη ενδομητρίωσης συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
  • Κύστη της ωοθήκης σημαίνει αυτόματα χειρουργείο? Όχι και πάλι όχι, μόνο μετά από ενδελεχή έλεγχο από τον ιατρό λαμβάνεται η απόφαση για χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται κατά κανόνα λαπαροσκοπικά.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts