Μαιευτική

Εγκυμοσύνη και Σεξ

Η υγιής σεξουαλική ζωή είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ζευγάρι. Τι συμβαίνει όμως όταν η γυναίκα είναι έγκυος; Διαβάστε λοιπόν τις απαντήσεις σε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις.

  • Επιτρέπεται το sex κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το sex επιτρέπεται λοιπόν, αρκεί να μη προκαλεί επιπλοκές που μπορούν να βλάψουν την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα απαγορεύεται όταν υπάρχει τραχηλική ανεπάρκεια ή κολπική αιμορραγία κυρίως στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Καλό θα ήταν να συμβουλεύεται η έγκυος το γυναικολόγο της καθώς το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό.
  • Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η ερωτική επαφή; Είναι μεγάλη η σημασία της γιατί βοηθά το ζευγάρι να εξελιχτεί , να γνωριστεί ακόμα καλύτερα και να ισχυροποιήσει τους μεταξύ του δεσμούς. Ο οργασμός προκαλεί ψυχική και σωματική χαλάρωση ώστε η έγκυος να αποφορτίζεται από το stress της εγκυμοσύνης και να χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι της πυέλου ( λεκάνης).
  • Ποιες στάσεις επιτρέπονται και ποιες όχι; Γενικά ότι αρέσει στο ζευγάρι επιτρέπεται αρκεί να μη πιέζεται η κοιλιά της γυναίκας. Ούτως ή άλλως εάν συμβεί αυτό τότε δημιουργείται δυσφορία από την πίεση και έτσι η επαφή θα διακοπεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν το ζευγάρι είναι ξαπλωμένο στα πλάγια θεωρείται ως η πιο ενδεδειγμένη και ανεκτή στάση.
  • Μπορεί το sex να προκαλέσει αποβολή στην εγκυμοσύνη; Η απάντηση είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΟΧΙ. Από μόνη της η σωματική επαφή του ζευγαριού δε μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές. Η φύση είναι αρκετά σοφή από μόνη της και προστατεύει το κύημα. Σε περιπτώσεις με επιπλεγμένες κυήσεις όμως ( π.χ. απειλούμενη εγκυμοσύνη από κοντό τράχηλο της μήτρας) καλό θα ήταν να αποφεύγεται.
  • Είναι δυνατόν το σπέρμα να βλάψει το έμβρυο; Ρητά και κατηγορηματικά ΟΧΙ! Η μήτρα, ο πλακούντας και ο αμνιακός σάκος προσφέρουν μεγάλη προστασία στο μωρό.
  • Μετά την εγκυμοσύνη πότε μπορεί μια γυναίκα να αρχίσει ξανά τις επαφές; Κατά τη διάρκεια της λοχείας ( 40 ημέρες περίπου) το σεξ απαγορεύεται λόγω κινδύνου λοίμωξης. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος εάν και εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να έχει ξανά επαφή. Το βασικό είναι να μην πιέζεται και να ξέρει ότι το αίσθημα είναι κάπως διαφορετικό, ιδίως εάν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη γέννα.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts