Γυναικολογία

Ταμπόν…το προτιμάτε;

Το εάν μια γυναίκα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της περιόδου ταμπόν ή σερβιέτα είναι αποκλειστικά δική της απόφαση. Σε γενικές γραμμές και η σερβιέτα και το ταμπόν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και το καθένα τους χρησιμοποιείται ανάλογα με την περίσταση ( π.χ. ταμπόν για μπάνιο σε πισίνα ή θάλασσα ή για να φορεθεί κάποιο στενό ρούχο κλπ.)

Μερικές συμβουλές από γυναικολογικής απόψεως για το ταμπόν:

  • Αλλάζετε τακτικά ταμπόν ( πάνω κάτω 3 με 4 φορές τη μέρα)
  • Προσέξετε το ταμπόν να είναι καθαρό πριν τη χρήση ( το σελοφάν να είναι άθικτο)
  • Πλύνετε τα χέρια σας καλά κατά την τοποθέτηση και μεριμνήσετε για καλές συνθήκες υγιεινής
  • Όταν είστε στο σπίτι ή γενικά όταν είστε άνετες επιλέγετε την εναλλαγή ανάμεσα στις σερβιέτες και το ταμπόν. Για παράδειγμα φορέστε μια σερβιέτα όταν κοιμάστε, έτσι ώστε να είστε από πλευράς υγιεινής καλυμμένες για τη διάρκεια του ύπνου.
  • Φορέστε άνετα εσώρουχα και κυρίως δώστε σημασία στο υλικό τους ώστε να αποφεύγονται οι extra ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Εάν η περίοδος είναι προς το τέλος της και νιώθετε κάποια ξηρότητα, κάνετε χρήση λιπαντικού gel για την ευκολότερη τοποθέτηση του ταμπόν.

Ότι και αν χρησιμοποιείτε, θυμηθείτε ότι η επιλογή είναι δική σας και είστε κυρίες του εαυτού σας, απλώς εφαρμόζοντας τους παραπάνω κανόνες μειώνεται πολύ ο κίνδυνος επιπλοκών ( π.χ. το σπάνιο αλλά επικίνδυνο tampon toxic shock syndrome)

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts