Μαιευτική

Καισαρική τομή, τι γνωρίζετε γι’ αυτή;

  • Πρόκειται για μια επέμβαση που διενεργείται από τους αρχαίους χρόνους με σκοπό να γεννηθεί το μωρό όχι φυσιολογικά μέσω του κόλπου αλλά μετά από τομή στο κοιλιακό τοίχωμα.
  • Υπάρχουν προγραμματισμένες αλλά και απρογραμμάτιστες (επείγουσες) καισαρικές. Προγραμματισμένη είναι συνήθως μια καισαρική λόγω π.χ. δυσχερούς θέσης του παιδιού ή π.χ. λόγω προηγούμενων καισαρικών στο ιστορικό της γυναίκας. Επείγουσα γίνεται μια καισαρική π.χ. λόγω πτώσης καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια του τοκετού ή π.χ. λόγω αιμορραγίας κατά τη γέννα.
  • Η Καισαρική τομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά, ωστόσο αυτό διαφέρει ανάλογα με την εμπειρία και τα skills του μαιευτήρα, όπως και εξαρτάται από το εάν η κοιλία είναι χειρουργημένη στο παρελθόν και φυσικά από παράγοντες όπως η αιμορραγία την ώρα του χειρουργείου, η ικανότητα σύσπασης της μήτρας κλπ. Η τομή εκτελείται συνήθως εγκάρσια στην περιοχή του bikini και έχει γενικά καλή επούλωση.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις η μοντέρνα αναισθησία ( ραχιαία ή επισκληρίδια) επιτρέπει στην ασθενή να είναι ξύπνια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου έτσι ώστε να έχει μια άμεση πρώτη επαφή με το παιδί της, το λεγόμενο bonding, που έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Σε έκτακτα περιστατικά χορηγείται όμως πλήρης νάρκωση γιατί ο τερματισμός της εγκυμοσύνης λαμβάνει την έννοια του επείγοντος. Έτσι λοιπόν η γυναίκα κοιμάται πλήρως σε αυτή τη σπάνια περίπτωση ώστε ο χειρουργός να βγάλει το νεογνό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
  • Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο η γυναίκα σηκώνεται γρήγορα και μαθαίνει την επαφή με το νεογέννητο της όπως ακριβώς και στο φυσιολογικό τοκετό. Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 3-5 μέρες και μετά από την παρέλευση της λοχείας ( 40 ημέρες) θεωρείται ότι έχει γίνει πλήρης επούλωση του τραύματος
  • Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας οι καισαρικές πρέπει να είναι περίπου 15% στο σύνολο των τοκετών. Πολλές φορές ωστόσο παρατηρείται αυξημένο ποσοστό, κάτι το οποίο οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως επιθυμία της εγκύου, προτροπή του γυναικολόγου ή και επιταγές της εκάστοτε κοινωνικής κουλτούρας.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts