Μαιευτική

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Τι είναι ο σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης?

  • Είναι η αυξημένη τιμή της γλυκόζης στο αίμα που αναπτύσσεται κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης σε άτομα που πρωτύτερα δεν ήταν διαβητικά.
  • Δεν προκαλεί κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως η προεκλαμψία της εγκύου αλλά και η μακροσωμία ( αυξημένο βάρος του εμβρύου που μπορεί να δυσκολέψει τον τοκετό και να δημιουργήσει τραυματισμούς κατά τη διάρκειά του) και η υπογλυκαιμία του νεογνού.
  • Προηγούμενες εγκυμοσύνες με διαβήτη κύησης, ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη σε κοντινούς συγγενείς, παχυσαρκία, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη του σακχάρου κυήσεως.
  • Πριν τη θεραπεία έρχεται η πρόληψη και γι’ αυτό συστήνεται η διατήρηση της σωματικής υγείας με άσκηση και σωστή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη. Οι ήπιες περιπτώσεις του διαβήτη της κύησης θεραπεύονται με συγκεκριμένη διατροφή ( μείωση υδατανθράκων) ενώ σε σοβαρότερες μορφές της νόσου μπορεί και να απαιτηθεί η χρήση ινσουλίνης.
  • Ας μην ξεχνάμε τον πολύτιμο ρόλο του ενδοκρινολόγου και του διατροφολόγου στην συνδυαστική θεραπεία της ασθένειας από διαφορετικές ειδικότητες. (interdisciplinary approach)

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts