Γυναικολογία

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Υστεροσκόπηση, τι είναι? ( Δείτε και το βίντεο!)

  • Προκύπτει από τις λέξεις ύστερον ( στα αρχαία ελληνικά η μήτρα με τον πλακούντα και τους υμένες μετά τη γέννα) και -σκόπηση ( δηλαδή έρευνα και εξέταση)
  • Πρόκειται για χειρουργική γυναικολογική επέμβαση υπό πλήρη νάρκωση κατά την οποία μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας εισάγεται μια λεπτή κάμερα (ενδοσκόπιο – υστεροσκόπιο) με σκοπό να καθίσταται δυνατή η ζωντανή βίντεο-απεικόνιση ολόκληρης της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας ώστε να αξιολογηθεί η ανατομία της και η λειτουργία της από τον τράχηλο έως τον πυθμένα και τις απολήξεις των σαλπίγγων.
  • Διακρίνεται σε διαγνωστική και θεραπευτική και αναλόγως το περιστατικό γίνεται χρήση διαφορετικού χειρουργικού εξοπλισμού. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά, μπορεί να ποικίλλει βεβαίως εξαρτώμενη από το περιστατικό.
  • Η υστεροσκόπηση έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής στη σύγχρονη γυναικολογία( π.χ. διερεύνηση αιμορραγίας, αφαίρεση πολύποδα ή υποβλεννογόνιου ινομυώματος, περιστατικά υπογονιμότητας, διόρθωση συγγενών ανωμαλιών κ.α.).
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή δε διαρκεί πολύ ως επέμβαση είναι δυνατό να συνδυάζεται με ημερήσια νοσηλεία ( η ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι της την ημέρα του χειρουργείου)

Δείτε το παρακάτω video animation για να καταλάβετε πως γίνεται μία επεμβατική υστεροσκόπηση:

https://youtube.com/watch?v=uI-f9PqgiGw

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts