Μαιευτική

Καφές & Εγκυμοσύνη, μύθοι και αλήθειες!

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάν τη μέρα τους με έναν καφέ. Espresso, στιγμιαίος, americano, frappe, φίλτρου και άλλα πολλά είδη καφέ πλαισιώνουν την καθημερινότητά μας. Λίγοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να ζήσουν και να απαρνηθούν τη γεύση του.

  • Η Καφεΐνη και η θεοβρωμίνη ονομάζονται μεθυλοξανθίνες και βρίσκονται στον καφέ, στο τσάι, στο κακάο και σε συναφή ροφήματα. Λόγω της λιπόφιλης χημικής τους σύστασης διαπερνούν τον πλακούντα.
  • Η δράση τους είναι σε όλους μας γνωστή, ως γνωστόν μας ξυπνάνε. Σε μεγαλύτερες δόσεις ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους ( π.χ. ταχυκαρδία, ταχύπνοια, εφίδρωση κλπ.)
  • Ο καφές στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται, ή μάλλον δεν απαγορεύεται. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μέχρι 300mg καφεΐνης καθημερινά στην εγκυμοσύνη δε δημιουργούν προβλήματα στη μητέρα ή στο έμβρυο ( 1 καφές φίλτρου έχει περίπου 100mg καφεΐνη)
  • Προσοχη! Η παρατεταμένη και χρόνια υπερκατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη συνδέεται τόσο με επιπλοκές της μητέρας ( π.χ. καρδιακές αρρυθμίες) όσο και του εμβρύου ( π.χ. καθυστέρηση στην ανάπτυξη)

Απολαύστε λοιπόν υπεύθυνα τον αγαπημένο σας καφέ θυμηθείτε όμως τη ρήση μέτρον άριστον.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts