Μαιευτική

Τι πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου;

  • Μόλις γεννηθεί το παιδί είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή είναι ακόμα συνδεδεμένο με τον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου. Καθώς το παιδί κλαίει για πρώτη φορά και οι πνεύμονες του αποβάλουν το αμνιακό υγρό και γεμίζουν με αέρα, τότε αλλάζει μέσα του η κυκλοφορία και μπορεί να οξυγονώνει μόνο του το αίμα που τρομπάρει η καρδιά του.
  • Και αυτό το οποίο γίνεται πάντα είναι να απολινώσουμε ( συνήθως με δύο λαβίδες) τον ομφάλιο λώρο και να τον κόψουμε για να διαχωριστεί από τον πλακούντα και να δώσουμε το μωρό στη μαμά του. Και μετά ο πλακούντας θα γεννηθεί και αυτός με τη σειρά του για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του τοκετού.
  • Παρόλα αυτά πριν αχρηστευθεί ο πλακούντας μπορούμε να κάνουμε μια κίνηση που μας προσφέρει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του νεογέννητου. Αυτή είναι μια μικρή αιμοληψία από τα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου και συγκεκριμένα από τις ομφαλικές αρτηρίες.
  • Σε αντίθεση με τους ενήλικους ανθρώπους όπου οι αρτηρίες έχουν φρέσκο αίμα και οι φλέβες χρησιμοποιημένο, στο έμβρυο είναι ανάποδα. Η ομφαλική φλέβα δηλαδή φέρνει καινούργιο αίμα από τον πλακούντα ( μητέρα) και οι διπλές ομφαλικές αρτηρίες στέλνουν το παλαιό αίμα στη μαμά. Τα παραπάνω αγγεία περιέχουν ακόμα αίμα από το μωρό και είναι κάτι σαν το μαύρο κουτί του αεροπλάνου που θα μας δείξει τι γινόταν τις τελευταίες στιγμές της γέννας πριν γεννηθεί το μωρό.
  • Το pH του φυσιολογικού αίματος είναι περίπου 7.44 και στον ενήλικα άνθρωπο υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί ( ομοιόσταση πνευμόνων και νεφρών) που το διατηρούν σταθερό γιατί άμα έχει διακυμάνσεις είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Στο νεογέννητο όμως που τα όργανα του είναι ακόμα ανώριμα και πρέπει να διέλθει μέσα από τον κόλπο της μητέρας για να γεννηθεί, επικρατεί μεγάλο stress και το pH του είναι πάντα λιγότερο από 7.44.
  • Πόσο είναι όμως τα αποδεκτά όρια; Σε γενικές γραμμές από 7.25 έως 7.35 λέμε ότι είναι ένα τέλειο pH γέννησης. Μεταξύ 7.25 και 7.20 είναι ικανοποιητικό. Από 7.20 και κάτω θεωρείται ότι το μωρό ζορίστηκε κατά τη γέννα και εμφάνισε οξέωση. Με απλά λόγια όσο υψηλότερο το pH τόσο καλύτερο για το νεογνό.

ΥΓ: Tα παραπάνω είναι μια απλοποιημένη προσέγγιση της νεογνολογίας. Στην πράξη μπαίνουν και άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι όπως το APGAR Score και το Βase Excess, η ανάλυση των οποίων ξεφεύγει από τους σκοπούς ενός ενημερωτικού post.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts