Γυναικολογία

Γυναικολογική εξέταση, τι ακριβώς είναι;

Για πολλούς η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι θέμα ταμπού. Δύσκολα μιλάει κανείς σε τρίτους για αυτήν, ενώ πολλές φορές λόγω του φόβου και της άγνοιας για το όλο θέμα οδηγείται η γυναίκα στο να έχει stress και φοβίες για την εν λόγω εξέταση. Οι σύντροφοι δε των γυναικών είναι συχνά τρομοκρατημένοι στο άκουσμα και μόνο της επίσκεψης στο γυναικολόγο

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η γυναικολογική εξέταση. Η εξέταση αποτελείται από 3 σκέλη:

  1. Επισκόπηση του αιδοίου και του κόλπου με τη βοήθεια των ανάλογων εργαλείων ( κολποδιαστολείς). Με τη γνώση και την εμπειρία του ο ιατρός επισκοπεί τα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας ( χείλη του αιδοίου, κόλπος, τράχηλος της μήτρας) με σκοπό την εξεύρεση ή τον αποκλεισμό παθολογιών.
  2. Δακτυλική αμφίχειρη εξέταση, κατά την οποία με το δείκτη του ενός χεριού με κολπική δακτυλική εξέταση και παράλληλα με το άλλο του χέρι στην κάτω κοιλία αντιλαμβάνεται ο ιατρός την κλίση της μήτρας, το εάν είναι επώδυνη η πίεση των ωοθηκών, την πιθανή παρουσία πυελικών όγκων κ.α. Είναι το τμήμα της εξέτασης που η εμπειρία και η κλινική γνώση παίζουν καθοριστικό ρόλο.
  3. Υπερηχογραφική εξέταση με την κολπική κεφαλή του υπερήχου. Σε αυτό το στάδιο απεικονίζεται η μήτρα, οι ωοθήκες, η ουροδόχος κύστη και η σχέση τους με τα παρακείμενα όργανα. Είναι η πιο μοντέρνα προσθήκη στην όλη εξέταση καθώς μέχρι πριν 50 χρόνια ο υπέρηχος δε θεωρούταν εργαλείο καθημερινής χρήσης, σήμερα όμως είναι gold standard.
  4. Αναλόγως το περιστατικό ίσως τροποποιηθεί η εξέταση με τη λήψη επιχρίσματος για λοιμώξεις ή για test PAP.

Το πιο βασικό είναι να δημιουργηθεί μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού ανάμεσα σε ιατρό και ασθενή με σκοπό να πραγματοποιηθεί η εξέταση γρήγορα και χωρίς πόνο και επιπλοκές.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts