Μαιευτική

Ταξιδεύοντας στην εγκυμοσύνη

Ζούμε σε μια μοντέρνα εποχή που οι αποστάσεις σε θάλασσα, αέρα και ξηρά έχουν ελαχιστοποιηθεί με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Τι συμβαίνει ωστόσο στην εγκυμοσύνη; Μπορεί μια έγκυος να ταξιδέψει; Η απάντηση είναι ρητά και κατηγορηματικά ΝΑΙ, αρκεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μη δημιουργηθούν επιπλοκές.

  • Πότε μπορεί να ταξιδέψει μια έγκυος; Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση, καλό θα ήταν όμως να περιοριστούν τα ταξίδια στο 1ο τρίμηνο εάν η έγκυος υποφέρει από εμετούς και ζαλάδες γιατί αυτά θα επιδεινωθούν. Καλό είναι επίσης λίγο πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού να μειωθούν τα ταξίδια ώστε η γυναίκα να είναι κοντά στο μαιευτήριο.
  • Σε ποιες περιοχές δε πρέπει να ταξιδεύουν οι εγκυμονούσες; Αποφεύγετε χώρες της Γης με διάφορες ενδημικές νόσους ( π.χ. ελονοσία) ή περιοχές που έχει γίνει λοίμωξη του περιβάλλοντος και του νερού από φυσικές καταστροφές. Αποφύγετε επίσης χώρες ή περιοχές που δεν έχουν ανεπτυγμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ποια μέσα μεταφοράς επιτρέπονται; Πρακτικώς όλα, αρκεί το ταξίδι να μη δημιουργεί δυσφορία ή επιπλοκές. Για παράδειγμα σε μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο ή τρένο κάνετε συχνά διαλλείματα και περπατήστε για να αποφευχθούν οι θρομβώσεις. Επίσης σε ταξίδι με αεροπλάνο φροντίστε να έχετε γνωμάτευση από το γυναικολόγο σας, ενώ καλό θα ήταν να επιλέγετε θέση στο διάδρομο για περισσότερο χώρο. Σε ταξίδι με πλοίο φροντίστε να έχετε μαζί σας φάρμακα για τη ναυτία.
  • Ποιες εγκυμονούσες απαγορεύεται να ταξιδέψουν; Οι γυναίκες εκείνες οι οποίες πάσχουν από κάποια σοβαρή παθολογία της κύησης ( π.χ. προεκλαμψία, αρρύθμιστος διαβήτης κύησης, επαπειλούμενη πρόωρη κύηση, ρήξη αμνιακών υμένων κλπ.) οφείλουν να μην ταξιδεύουν λόγω αυξημένου κινδύνου επιπλοκών.

Φροντίστε τον εαυτό σας λοιπόν και απολαύστε το ταξίδι σας. Έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο του γυναικολόγου σας και καλέστε τον εάν αισθανθείτε άσχημα στη διάρκεια του ταξιδιού. Μη ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση και ΟΧΙ μια ασθένεια.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts