Αντισυλληπτικά χάπια…the basics!
- Tο ανθρώπινο σώμα έχει έναν εξαιρετικό μηχανισμό επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και γεννητικών οργάνων ( ο άξονας υποθάλαμος – υπόφυση – ωοθήκες), που λειτουργεί σύνθετα και με ακρίβεια, ώστε να υπάρχει εύρυθμη ορμονική λειτουργία.
- Τα φάρμακα λοιπόν αυτά περιέχουν ορμόνες, που ονομάζονται οιστρογόνα και προγεστερόνη και είναι εξωγενή, παράγονται δηλαδή έξω από το σώμα μας σε ένα εργαστήριο φαρμακολογίας.
- Λαμβάνοντας αντισυλληπτικά χάπια τροφοδοτούμε με εξωγενείς ( ξένες) ορμόνες τον οργανισμό μας με πρώτο μας σκοπό να διακόψουμε τον ενδογενή μηχανισμό του σώματός μας με τελικό στόχο να ΔΙΑΚΟΠΕΙ η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της ΩΟΡΡΗΞΙΑΣ για να μην προκύψει εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή.
- Θεωρούνται από επιστημονικής απόψεως ως μία πολύ σίγουρη μέθοδος αντισύλληψης ( pearl index < 1%) εάν και εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών και των φαρμακοποιών.
- Βρίσκουν πολλές ακόμα εφαρμογές πέρα από την αντισύλληψη, όπως π.χ. στη θεραπεία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, στη δυσμηνόρροια και στην ενδομητρίωση, στην Ακμή του δέρματος, στην πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών κ.α.
- Γνωστή παρενέργειά τους είναι η αύξηση του κινδύνου θρομβοεμβολικού επεισοδίου ( θρόμβωση, έμφραγμα, πνευμονική εμβολή) ιδιαιτέρως εάν η ασθενής καπνίζει. Επίσης θεωρείται ότι αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ( ιδιαίτερα σε άτομα με γενετική προδιάθεση). Προστατεύουν ωστόσο από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Σπανιότερα περιγράφονται μεταβολές της διάθεσης, αύξηση βάρους κ.α.
- Η συζήτηση για την αντισύλληψη αποτελεί γνωστό θέμα στα debate των γυναικολόγων και με ένα σύντομο πόστ δε μπορούμε να θίξουμε το θέμα σε πλήρως και σε βάθος αλλά έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο και να δώσουμε κίνητρα για παραπάνω διερεύνηση. Στην τελική ο καθένας μας διαλέγει τη μέθοδο που του ταιριάζει καλύτερα μετά από συζήτηση με το γιατρό του.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!