Μαιευτική

Η Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη… 

Τι ακριβώς συμβαίνει;

 • Η απώλεια αίματος από τον κόλπο είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που η έγκυος αναζητά το γυναικολόγο της, γιατί αν μη τι άλλο αυτό της δημιουργεί αίσθημα ανησυχίας αν είναι όλα καλά με το παιδί. Ας δούμε μερικούς από τους κυρίαρχους λόγους αιμορραγίας και ας δώσουμε μερικές εξηγήσεις…
 • Αιμορραγίες στο 1ο τρίμηνο, μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες είναι:
 1. Ανεπάρκεια ορμονικής υποστήριξης από το ωχρό σωμάτιο της ωοθήκης ( ο πλακούντας δεν είναι λειτουργικά έτοιμος). Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα με το έμβρυο. Συστήνεται η χορήγηση προγεστερόνης.
 2. Αιμορραγία από τον τράχηλο λόγω εκτοπίας, συνήθως μετά το σεξ. Δεν αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση.
 3. Αιμορραγία από έναν τραχηλικό πολύποδα που συνήθως αποτελείται από ιστό της εγκυμοσύνης. Είναι αγγειοβριθής και εύθραυστος και γι’ αυτό συστήνουμε ηρεμία και αποφυγή επαφών. Δεν είναι επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη.
 4. Αιμάτωμα μέσα στη μήτρα δίπλα στον αμνιακό σάκο. Συνήθως υποχωρεί με το χρόνο, χρειάζεται απλώς παρακολούθηση.
 5. Αποβολή, συνήθως συνοδεύεται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά σαν και αυτόν της περιόδου.
 • Αιμορραγίες στο 2ο & 3ο τρίμηνο, εδώ τα πράματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να αποκλειστούν οι ακόλουθες καταστάσεις:
 1. Προδρομικός Πλακούντας: Αυτός βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει μερικώς ή πλήρως τον τράχηλο
 2. Προδρομικά Αγγεία: Αυτά βρίσκονται πάνω από τον τράχηλο και δεν υποστηρίζονται από το έλυτρο του ομφάλιου λώρου. Είναι επομένως πολύ εύθραυστα!
 3. Αποκόλληση Πλακούντα: Όπως λέει και η λέξη ο πλακούντας ξεκολλάει και αρχίζει να ματώνει.
 • Εάν αποκλειστούν αυτές οι 3 επείγουσες καταστάσεις, τότε η εγκυμοσύνη βαίνει καλώς και ψάχνουμε για άλλες αιτίες ( π.χ. κιρσοί ή ρήξη μικρών αγγείων τραχήλου). Εάν όμως όχι τότε μιλάμε για Μαιευτικό Επείγον !!!
 • Σε κάθε περίπτωση ΕΑΝ ΜΑΤΩΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΦΕΡΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ο παράγοντας Rhesus είναι πολύ βασικός για το γυναικολόγο!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts