Γυναικολογία

Υστερεκτομή, τι γνωρίζετε για αυτή;

Ας δούμε μαζί μερικά πράματα για ένα κλασικό χειρουργείο της γυναικολογίας…

  • Τι σημαίνει Υστερεκτομή; Είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Το όνομα προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ὕστερον ( = ο πλακούντας και οι υμένες της μήτρας) και εκτομή ( = αφαίρεση). Διακρίνεται σε ολική όπου αφαιρείται όλη η μήτρα και υφολική όπου διατηρείται ένα τμήμα της ( ο τράχηλος). Πολλές φορές αναφέρεται ο όρος μετ’ εξαρτημάτων που σημαίνει ότι αφαιρούνται επίσης οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες.
  • Το γιατί γίνεται μια υστερεκτομή είναι από μόνο του ένα μεγάλο κεφάλαιο και δε μπορεί να αναλυθεί πλήρως μέσα σε ένα πόστ. Συνήθως όμως οι ενδείξεις του χειρουργείου είναι οι ανθεκτικές αιμορραγίες από ινομυώματα, οι όγκοι της μήτρας και των ωοθηκών, τα αποστήματα των οργάνων αυτών, η πρόπτωση των πυελικών σπλάχνων κ.α.
  • Το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει με τις ορμόνες μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο. Η απάντηση είναι η εξής: όταν αφαιρεθεί ΜΟΝΟ Η ΜΗΤΡΑ και οι ωοθήκες παραμείνουν στο σώμα, τότε η ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της γυναίκας παραμένει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ. Η μήτρα δηλαδή και οι σάλπιγγες δεν παίζουν κανένα ρόλο στην παραγωγή των ορμονών. Για αυτό και στη μοντέρνα γυναικολογία οι σάλπιγγες αφαιρούνται πάντα προληπτικά για την αποφυγή νεοπλασιών στο μέλλον ( η λεγόμενη προφυλακτική σαλπιγγεκτομή)

Υπάρχουν 3 τρόποι υστερεκτομής:

  1. Κολπική υστερεκτομή: Πρόκειται για την κλασσική γυναικολογική επέμβαση, όπου η μήτρα αφαιρείται δια μέσω του κόλπου. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι δεν υπάρχει τομή στο κοιλιακό τοίχωμα. Προϋποθέτει μια μεγάλη εμπειρία από το χειρουργό διότι πρέπει να εκτελεσθεί μέσα σε περιορισμένο χώρο ( κόλπος)
  2. Κοιλιακή υστερεκτομή: Είναι η επέμβαση με τομή στο κοιλιακό τοίχωμα ( ανοιχτό χειρουργείο). Η τομή είναι ή χαμηλά στη γραμμή του bikini ( εγκάρσια κοιλιακή τομή σαν αυτή της καισαρικής) ή επιμήκης προς τον ομφαλό και ακόμα παραπάνω. Είναι η μέθοδος εκλογής σε πιο δύσκολες περιπτώσεις ( π.χ. μεγάλη μήτρα, στενός κόλπος, ογκολογικά χειρουργεία)
  3. Λαπαροσκοπική ( και ενίοτε ρομποτική) υστερεκτομή: Σε αυτήν την περίπτωση εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία και κάνοντας μικρές τομές ( περίπου 1cm) εισάγουμε τα εργαλεία και φουσκώνουμε την κοιλιά με αέρα. Έτσι εκτελούμε το χειρουργείο γλυτώνοντας την μεγάλη κοιλιακή τομή. Εν συνεχεία αφαιρείται η μήτρα είτε τραβώντας την από τον κόλπο ( σα μια «γέννα») ή με ένα ειδικό μηχάνημα που προσαρμόζεται στις άνωθεν τομές ( morcellator).
  • Όποια και αν είναι η μέθοδος του χειρουργείου, ένα είναι σίγουρο: Κανείς ιατρός δε θα σας χειρουργήσει παρά τη θέλησή σας. Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε αρχικά και εν συνεχεία να σας βοηθήσουμε.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts