Μαιευτική

Θυρεοειδής αδένας και εγκυμοσύνη

Γιατί πρέπει να ελέγχουμε τον θυρεοειδή αδένα στην έγκυο;

  • Ο θυρεοειδής αδένας ( λέγεται έτσι γιατί μοιάζει με θυρεό=οικόσημο ασπίδας) βρίσκεται στο λαιμό του ανθρώπου, παράγει τις θυρορμόνες ( Τ4/Τ3) και είναι απ’ τα πιο σημαντικά όργανα για τη διατήρηση του μεταβολισμού και της θερμορύθμισης.
  • Για να λειτουργήσει αυτό το όργανο απαιτείται το ιώδιο, που ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε αρκετό. Κατά τη διάρκεια της κύησης ο αδένας της εγκύου αυξάνει σε μέγεθος και σε λειτουργεία, καθώς οι ανάγκες της γυναίκας λόγω του μωρού αυξάνονται.
  • Όταν ο αδένας αυτός υπερλειτουργεί, τότε μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό. Η νόσος αυτή έχει συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, άγχος, κόπωση κ.α. Εάν μια γυναίκα που έχει υπερθυρεοειδισμό είναι έγκυος τότε υπάρχει ο κίνδυνος για επιπλοκές όπως π.χ. προεκλαμψία, αποβολές, πρόωρος τοκετός, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η διάγνωση γίνεται κλινικοεργαστηριακά και η θεραπεία έγκειται στη χορήγηση φαρμάκων που μπλοκάρουν τη δράση του αδένα ( PTU, methimazol)
  • Όταν ο αδένας υπολειτουργεί, τότε έχουμε υποθυρεοειδισμό. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από αύξηση βάρους, νύστα, λήθαργο, αδυναμία κίνησης κ.α. Η γυναίκα που έχει υποθυρεοειδισμό έχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής, αποκόλλησης πλακούντα, πρόωρης γέννας κ.α. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι, πως επειδή οι μητρικές ορμόνες του θυροειδούς χρειάζονται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, μια πιθανή έλλειψη τους ίσως προκαλέσει ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στο παιδί όταν γεννηθεί. Η θεραπεία της νόσου είναι η χορήγηση θυρεοειδικής ορμόνης στη μαμά (Τ4)
  • Τα προβλήματα του θυρεοειδούς τα απλοποιήσαμε εδώ αρκετά για να είναι κατανοητά. Στην πράξη όμως είναι πιο σύνθετα καθώς μετράμε στο αίμα πληθώρα ορμονών ( fT3,fT4,TSH) και αντισωμάτων (TSAb,TPO,AMA,ATG) ενώ οι ασθένειες που δημιουργούν προβλήματα στον αδένα είναι συνήθως αυτοάνοσες (Graves, Hashimoto).
  • Για αυτό και απαιτείται συνεργασία με τον ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ που είναι ο κατεξοχήν ιατρός για αυτά τα θέματα όπως και τακτικές μετρήσεις στο αίμα για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ευθυρεοειδική λειτουργία.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts