Μαιευτική

Ατονία της μήτρας, μία επείγουσα κατάσταση της μαιευτικής

  • Η μήτρα είναι ένα μυώδες όργανο που μετά τη γέννα οφείλει να συσπαστεί ( φανταστείτε το σαν ένα μπράτσο στο γυμναστήριο που σηκώνει βαράκια) με σκοπό να συμπιεστούν τα αγγεία της και να σταματήσει η αιμορραγία.
  • Όταν λοιπόν το μυομήτριο δε μπορεί να συσπαστεί τότε έχουμε τη λεγόμενη ατονία της μήτρας, το όργανο δεν έχει δηλαδή καθόλου «τόνο», είναι χαλαρό, πλαδαρό και έτσι δε μπορεί να γίνει αιμόσταση με αποτέλεσμα η γυναίκα να αιμορραγεί.
  • Η ατονία της μήτρας είναι ο συχνότερος τύπος των επικίνδυνων αιμορραγιών κατά τον τοκετό μπορεί να έχει διάφορα αίτια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Υπερδιάταση μήτρας από δίδυμα ή πολυυδράμνιο, εργώδης και παρατεταμένος τοκετός, υπερδοσολογία οξυτοκύνης, πολυτοκία, λοίμωξη, πολλαπλά ινωμυώματα, επεμβατικός τοκετός κ.α.

Όταν συμβεί τότε απαιτείται ταχύτατη αντίδραση από το μαιευτικό προσωπικό:

  1. Συνδέουμε τη γυναίκα στο monitor και μετράμε αμέσως τα ζωτικά σημεία ( σφίξεις, πίεση, κορεσμός αιμοσφαρίνης)
  2. Τοποθετούμε έναν ουροκαθετήρα για να αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη και κάνουμε αμφίχειρη συμπίεση και μασάζ στη μήτρα για να «πάρει μπρος» και να συσπαστεί.
  3. Χορηγούμε μητροσυσπαστικά φάρμακα όπως oxytocin, carbetocin, Cytotec, Nalador κ.α. είτε ενδοφλέβια είτε ως υπόθετα με σκοπό να βοηθήσουμε στη σύσπαση.
  4. Δίνουμε στη γυναίκα ενδοφλέβια υγρά για αναπληρώσουμε το χαμένο αίμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως απαιτηθεί μετάγγιση αίματος.
  5. Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων διενεργούμε επείγον χειρουργείο «μαιευτικής υστερεκτομής», βγάζουμε δηλαδή τη μήτρα. Τεχνικά είναι δύσκολο γιατί η μήτρα είναι διογκωμένη λόγω της εγκυμοσύνης και καταλαμβάνει πολύ χώρο.
  • Η ατονία της μήτρας μπορεί να συμβεί είτε σε φυσιολογικό τοκετό, είτε σε καισαρική τομή. Επειδή οι γυναίκες που γεννάνε είναι βιολογικά νεότερες, μπορεί να χάσουν αρκετό αίμα πριν έρθουν σε κατάσταση “shock” και πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα της. Γι’ αυτό απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί του περιστατικού.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts