- Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στην ανάγκη να πάρουμε κάποιο φάρμακο, π.χ. ένα depon για τον πυρετό ή μια αντιβίωση που τη συστήνει ο οδοντίατρος. Κάποιοι θα πάρουν πιο εύκολα ένα χάπι, άλλοι φοβούνται ή το αφήνουν για έκτακτες περιπτώσεις. Τι γίνεται όμως στην εγκυμοσύνη, εκεί που οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ενός φαρμάκου μπορεί να έχουν συνέπειες στο έμβρυο;
- Ιστορικά ένα μεγάλο σκάνδαλο που έκανε τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις φαρμακευτικές ήταν αυτό της ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗΣ. Το φάρμακο αυτό κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη δυτική Γερμανία από την εταιρεία Grünenthal σαν αγχολυτικό και αντιεμετικό. Δόθηκε αβέρτα στην εποχή του, ωστόσο παρατηρήθηκε πως σε πολλά βρέφη υπήρχαν ανωμαλίες στην ανάπτυξη και γι’ αυτό το 1961 αποσύρθηκε από την αγορά. Το γυαλί όμως είχε ραγίσει.
- Σαν τη θαλιδομίδη υπάρχουν πολλά φάρμακα που γνωρίζουμε επιβεβαιωμένα από μελέτες σε ζώα ότι προκαλούν τερατογεννέσεις και απαγορεύεται η λήψη τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα βαρβιτουρικά, τη φενυτοϋνη, τη βιταμίνη Α, το λίθιο, τους αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της Αγγειοτενσίνης, τις αμινογλυκοσίδες κ.α.
- Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι οι πιο επικίνδυνες όταν γίνει λήψη ενός τερατογόνου φαρμάκου. Και αυτό γιατί τότε σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά ευτυχώς οι συνέπειες είναι πιο λίγες.
- Στην πράξη αν έχει γίνει λήψη ενός επικίνδυνου φαρμάκου η πιο σωστή αντίδραση είναι η τακτική παρακολούθηση με τον υπέρηχο από έναν εξειδικευμένο προγεννετιστή. Αυτός είναι ο ιατρός που κάνει τους υπερήχους Α’ & Β’ επιπέδου και μπορεί να ελέγξει τη σωστή ή μη ανάπτυξη του παιδιού ( π.χ. τα άκρα μέλη, το κεντρικό νευρικό σύστημα κλπ.) Αναλόγως του πορίσματος αναπτύσσουμε την περεταίρω στρατηγική μας.
- Και τι να κάνω πριν πάρω ένα φάρμακο; Μα είναι πολύ απλό, συμβουλευτείτε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Αυτοί είναι εκεί για να σας δώσουν τη λύση. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κάποια ιστοσελίδα για την ενημέρωση του κοινού.
- Στο γερμανόφωνο χώρο αναπτύχθηκε ένα ωραίο portal
( www.embryotox.de) από το πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου. Εκεί μπορεί να έχει ο καθένας πρόσβαση και να πληροφορηθεί.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!