Μαιευτική

Γιατρέ γιατί δε μεγαλώνει το μωρό;

  • Η κάθε μέλλουσα μητέρα ανησυχεί όταν ακούει από το γιατρό της ότι η ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Και αυτό δημιουργεί απορίες. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί μερικά βασικά πράγματα σε ένα δύσκολο κομμάτι της μαιευτικής.
  • Όταν «μετράμε» ένα μωρό με τον υπέρηχο βλέπουμε το μέγεθος του κεφαλιού, της κοιλιάς και του μηριαίου οστού και το μηχάνημα υπολογίζει βάση αλγορίθμου προσεγγιστικά το βάρος του. Έτσι βγαίνει η καμπύλη ανάπτυξης. Ό,τι είναι πάνω από την 90η και κάτω από τη 10η εκατοστιαία θέση θεωρείται too big ή too small αντίστοιχα. Ξεκινάμε με δύο βασικούς ορισμούς:
  1. SGA ( small for gestational age): το μωρό είναι σε θέση μικρότερη της 10ης εκατοστιαίας
  2. IUGR ( intrauterine growth restriction): ή αλλιώς ενδομήτρια καθυστέρηση στην ανάπτυξη, το μωρό είναι σε θέση μικρότερη της 10ης εκατοστιαίας και υπάρχει παθολογικό Doppler με ή χωρίς ελάττωση του αμνιακού υγρού.
  • Το SGA δεν είναι επικίνδυνο, συνήθως είναι απλά ένα «μινιόν» μωρό ή έχει απλώς κοντούς γονείς.
  • Το IUGR κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μπορεί να έχει πολλές αιτίες όπως μητρικού τύπου ( π.χ. αναιμία, προεκλαμψία, υποσιτισμός, αλκοολισμός, χρήση ναρκωτικών) ,πλακουντιακού τύπου ( π.χ. έμφρακτα πλακούντα), συγγενείς λοιμώξεις ( π.χ. κυτταρομεγαλοϊός) και τέλος σπάνια σύνδρομα ( διαταραχές στο DNA, αχονδροπλασία κλπ.)
  • Όταν έχουμε IUGR πρέπει να ψάχνουμε πάντα την αιτία του και αν μπορούμε να τη διορθώσουμε ( π.χ. διακοπή καπνίσματος). Όταν η αιτία δε διορθώνεται τότε δε μπορούμε να επέμβουμε. Η γυναίκα χρειάζεται τακτική παρακολούθηση με υπέρηχο και doppler. Τα διαστήματα είναι συνήθως κάθε 1 ή κάθε 2 εβδομάδες.
  • Στόχος είναι να επιμηκύνουμε την εγκυμοσύνη και να πιάσουμε εκείνη τη βδομάδα κύησης ώστε το παιδί να μεγαλώσει αρκετά, να μην είναι πρόωρο και να γεννηθεί υγιές, είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Δεν υπάρχει standard γραμμή αντιμετώπισης, το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts