Γυναικολογία

Χειρουργική αντισύλληψη στη γυναίκα

  • Όπως καταλαβαίνει κανείς από τις δύο λέξεις σημαίνει ότι εκτελούμε μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να έχει η γυναίκα τα οφέλη μιας ΜΟΝΙΜΗΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ αντισύλληψης. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ο όρος στείρωση, ωστόσο είναι λανθασμένος επειδή τα γενετικά όργανα ( γονάδες ή ωοθήκες) διατηρούνται.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες που επιθυμούν μια χειρουργική μέθοδο αντισύλληψης έχουν ολοκληρωμένο οικογενειακό προγραμματισμό. Τις πιο πολλές φορές έχουν μερικά παιδιά και επιθυμούν να ξενοιάζουν μια για πάντα με μελλοντικές εγκυμοσύνες. Από την εμπειρία μας συνήθως τη ζητάνε από τρίτεκνες ή τετράτεκνες και πάνω.
  • Εάν μια γυναίκα επιθυμεί τη χειρουργική αντισύλληψη και ΔΕΝ είναι έγκυος τότε η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκόπηση. Κάνουμε μικρές τομές στην κοιλιά υπό πλήρη νάρκωση και μπαίνουμε με τα εργαλεία μέσα, αναγνωρίζουμε τις ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ και κάνουμε μια αφαίρεση ενός μικρού τους τμήματος και καυτηριάζουμε τα κολοβώματα ( εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε Clips ή να τις καυτηριάσουμε μόνο). Είναι ένα γρήγορο, αποτελεσματικό και συνήθως ανεπίπλοκο χειρουργείο.
  • Εάν η γυναίκα είναι έγκυος και θα γεννήσει με καισαρική ( το πιο σύνηθες σενάριο σε τέτοιες περιπτώσεις) τότε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όταν έχουμε βγάλει το μωρό και έχουμε σταματήσει την αιμορραγία τότε πάλι αναγνωρίζουμε τις ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ και κάνουμε μια αφαίρεση ενός μικρού τους τμήματος και απολινώνουμε τα κολοβώματα ( εναλλακτικά μπορούμε να βγάλουμε πλήρως τις σάλπιγγες)
  • Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για τις παραπάνω μεθόδους, το σίγουρο είναι μόνο ότι ο χειρουργός οφείλει να αναγνωρίσει σωστά τη σάλπιγγα και να δώσει χρόνο μετεγχειρητικά να θρέψουν οι ιστοί ώστε η επέμβαση να είναι πλήρως λειτουργική. Για αυτό πολλοί συνάδελφοι συστήνουν τη χρήση προφυλακτικού τους πρώτους μήνες μετά το χειρουργείο. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πάνω από 99%.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts