Μαιευτική

Η δυστοκία του ώμου, ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μαιευτήρα…

  • Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις στη μαιευτική. Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το κεφάλι του παιδιού γεννιέται, αλλά οι ώμοι δε μπορούν να βγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αγγεία του λαιμού να στραγγαλίζονται και η παροχή αίματος στον εγκέφαλο να μηδενίζεται.
  • Που ακριβώς οφείλεται δεν το γνωρίζουμε πλήρως. Ωστόσο συνδέεται με το αυξημένο πιθανό βάρος του εμβρύου στον υπέρηχο. Στην πράξη αν υπολογίζουμε το παιδί πάνω από 4 κιλά, τότε η πιθανότητα δυστοκίας ώμου αυξάνεται αναλογικά.
  • Έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες, όπως το να έχει η έγκυος στο ιστορικό της δυστοκία ώμου, ο αρρύθμιστος διαβήτης της κύησης, η παχυσαρκία και η πολυτοκία της εγκύου και επίσης Ο ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ( ΒΕΝΤΟΥΖΑ) όταν αυτός γίνει ενώ το «κεφάλι είναι ακόμα ψηλά».

Η αντιμετώπιση της απαιτεί σωστές γρήγορες κινήσεις.

  1. Αν είναι δυνατό κάνουμε μια μεγάλη επισιοτομή ( διαβάστε το σχετικό μας άρθρο) και τεντώνουμε ανοιγοκλείνοντας τα πόδια της γυναίκας ( χειρισμός McRoberts). Εν συνεχεία πιέζουμε με τη γροθιά μας πάνω από την ηβική σύμφυση.
  2. Αν δεν πιάσουν αυτά τότε βάζουμε το χέρι μας μέσα στη μήτρα και προσπαθούμε να περιστρέψουμε τον έναν ώμο ( χειρισμοί Rubin/Woods). Επί αποτυχίας ψάχνουμε το άκρο χέρι του παιδιού και το τραβάμε έξω.
  3. Εάν πάλι δε δουλεύουν τα παραπάνω δίνουμε νάρκωση στη γυναίκα και σπρώχνουμε πίσω το κεφάλι στον κόλπο ( χειρισμός Zavanelli) για να κάνουμε επείγουσα καισαρική ( τεχνικά πολύ δύσκολη κατάσταση)
  • Το θέμα με τη δυστοκία του ώμου είναι ότι από τη στιγμή που θα συμβεί μετράει ο χρόνος 3 λεπτά. Από εκεί και πέρα λόγω της ισχαιμίας δημιουργούνται εγκεφαλικές βλάβες μη αναστρέψιμες. Για αυτό και κάθε δευτερόλεπτο μετράει και απαιτείται τέλεια συνεργασία ανάμεσα σε μαία και ιατρό.
  • ΥΓ: Το άρθρο δεν το γράψαμε για να μη γεννήσει καμία σας φυσιολογικά, αλλά για να σας ενημερώσουμε γιατί κάποιες φορές ίσως μια καισαρική εξ’ αρχής όταν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να είναι καλύτερη!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts