Γυναικολογία

Διαταραχές της περιόδου και έντονη σωματική άσκηση

Aς καταπιαστούμε με ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλές κυρίως νεαρές κοπέλες…

  • Μία από τις πιο ωραίες δραστηριότητες είναι η γυμναστική, και αυτή έχει πολλές μορφές. Σ’ άλλους αρέσουν τα βάρη, σ’ άλλους το crossfit, η yoga, το κολύμπι και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κάποιες φορές όμως όταν γυναίκα το “παρακάνει” με τα workouts τότε εμφανίζονται διαταραχές του κύκλου ( με απλά λόγια της κόβεται η περίοδος ή χάνει περιόδους).

Εάν αναζητήσουμε τις αιτίες του προβλήματος, θα καταλάβουμε ότι είναι πολυπαραγοντικό:

  1. Ένα βασικό ζήτημα είναι αυτό του λιπώδους ιστού. Εκεί υπάρχει το ένζυμο αρωματάση που μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Η σκληρή προπόνηση συνήθως οδηγεί σε “κάψιμο του λίπους” και όταν αυτό πέσει κάτω από ένα ποσοστό τότε πολύ απλά μειώνονται τα οιστρογόνα και εμφανίζεται απώλεια ή μείωση των περιόδων.
  2. Μία επίσης βασική παράμετρος είναι το ψυχολογικό stress. Πολλές φορές όταν προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στα σπορ, μάλλον πιέζουμε στα άκρα εκτός από το σώμα μας και το μυαλό μας. Έτσι ο υποθάλαμος ( μια περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος) που είναι υπεύθυνος για πολλές λειτουργίες του σώματος μας ( μεταξύ των οποίων και η περίοδος) απορρυθμίζεται και επέρχονται προβλήματα με τον καταμήνιο κύκλο.
  3. Σπουδαίο ρόλο παίζει ακόμα ο χρόνος που δίνουμε στο σώμα όταν αθλούμαστε. Εάν δηλαδή φορτσάρουμε χωρίς να δώσουμε χρόνο προσαρμογής στην ενδοκρινή λειτουργία, τότε το σώμα θα πιεστεί πολύ και πιθανώς να επηρεαστεί η περίοδος.
  4. Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι απ’ τη μεριά τους και αυτές ένα κομμάτι του προβλήματος καθώς το σώμα υπερκαταναλώνει ενέργεια και δεν αναπληρώνεται η απώλεια της το ίδιο καλά με επακόλουθο να έχουνε τα κορίτσια θέματα με την περίοδο τους.
  5. Ας μην ξεχνάμε τέλος και άλλα ζητήματα όπως την έναρξη της έντονης άσκησης σε πολύ μικρή ηλικία μα και διάφορες ορμονικές μεταβολές (π.χ. υπερπρολακτιναιμία, Doping) που εμφανίζονται σε αυτούς που ταυτίζουν την προπόνηση με τον πρωταθλητισμό.
  • Οι αιτίες λοιπόν είναι αρκετές και διαφορετικές και με τη λήψη σωστού ιστορικού όπως και με τη συνεργασία με διατροφολόγο και ενδοκρινολόγο μπορούμε να φτάσουμε στη συνδυαστική λύση του προβλήματος. Βασικό επίσης είναι να μην ωθούν οι γυναίκες το σώμα τους στα άκρα αλλά να κάνουν μια σωστή και λογική προπόνηση. Citius, altius, fortius λοιπόν αλλά και μέτρον άριστον!

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση! 

Related Posts

One thought on “Διαταραχές της περιόδου και έντονη σωματική άσκηση

Comments are closed.