- Ίκτερος σημαίνει σε απλά ελληνικά κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Οφείλεται στην αύξηση μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη προκύπτει σαν προϊόν της αποδόμησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας. Αν αυτή η ουσία ξεπεράσει κάποια επίπεδα, τότε κιτρινίζουν οι βλεννογόνοι μας.
- Στα νεογνά παρατηρείται ένας «φυσιολογικός ίκτερος» επειδή έχουν αυξημένη αιμοσφαιρίνη και προφανώς ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά επίσης και ένα ανώριμο συκώτι που δε μπορεί να μεταβολίσει καλά τη χολερυθρίνη. Αυτός εμφανίζεται συχνά την 3η μέρα της ζωής τους. Γι’ αυτό συστήνουμε στις λεχώνες να θηλάζουν γρήγορα μετά τη γέννα. Επίσης καλό είναι για το νεογέννητο να το βλέπει το φως του ηλίου, καθώς αυτό βοηθά στην καταπολέμηση του ίκτερου.
- Αν έχουμε υποψία ίκτερου, τότε πρέπει να κάνουμε αιμοληψία απ’ το μωρό ( δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο) και να μετρήσουμε τα επίπεδα χολερυθρίνης. Εάν υπερβεί κάποιο όριο τότε θα κάνουμε φωτοθεραπεία. Βάζουμε δηλαδή το παιδί κάτω από μια μπλε λάμπα με καλυμμένα τα μάτια του ώστε το ειδικό αυτό φως να διαλύσει τη χολερυθρίνη. Εάν δε πιάσει αυτό απαιτείται αφαιμαξομετάγγιση ( αρκετά πιο σύνθετη θεραπεία)
- Και γιατί είναι επικίνδυνος ο ίκτερος; Στα νεογνά δυστυχώς ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός δε δουλεύει καλά και η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτές τις καταστάσεις.
- Εκτός από τον «φυσιολογικό ίκτερο» υπάρχουν στα νεογνά και άλλες αιτίες που μπορούν να τον προκαλέσουν. Π.χ. μια ασυμβατότητα ομάδας Rhesus ( γι’ αυτό θέλουμε να ξέρουμε την ομάδα αίματος της μαμάς) ή μια έλλειψη ενός ενζύμου που λέγεται G6PD ( τότε που δεν κάνει να φάει κάποιος κουκιά ή να πάρει ασπιρίνη).
- Πολύτιμος είναι ο ρόλος του παιδιάτρου με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία μετά τη γέννα. Αυτός θα αποφασίσει εάν ένα μωρό χρήζει θεραπείας ή όχι και ποια είναι η κατάλληλη.
Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!