Γυναικολογία

Σεξουαλικότητα…από ιατρικής άποψης!

Γνωρίστε τη φυσιολογία της γυναικείας φύσης με επιστημονικούς όρους.

  • Η σεξουαλικότητα είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του. Η έλλειψη της δεν είναι αρρώστια, αλλά μπορεί σε χρόνια βάση να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ψυχοσωματικά προβλήματα.
  • Τις περισσότερες φορές αναζητούν οι γυναίκες την πρώτη βοήθεια απ’ το γυναικολόγο τους, κάποιες μιλούν κατευθείαν γι’ αυτά ενώ κάποιες άλλες ντρέπονται.

Η σεξουαλικότητα έχει 3 διαστάσεις:

  1. Σεξουαλικότητα αναπαραγωγής: Είναι φυλογενετικά η παλαιότερη διάσταση και τοποθετείται χρονολογικά μεταξύ της εμμηναρχής και της εμμηνόπαυσης. Σημαίνει στην πράξη ότι η γυναίκα θέλει να κάνει παιδιά και αυτό τη διεγείρει.
  2. Σεξουαλικότητα επιθυμίας: Σημαίνει ότι η γυναίκα θέλει να έχει σεξουαλικές επαφές για να νιώσει το πάθος, την έλξη και την έκσταση κατά την πράξη.
  3. Σεξουαλικότητα σχέσης: Έχει σχέση με το αίσθημα ζεστασιάς, φροντίδας και αποδοχής από το σύντροφο.

Πάμε τώρα να δούμε τα στάδια της σεξουαλικής αντίδρασης στη γυναίκα:

  • Διέγερση: Έρχεται μέσα από εξωγενείς παράγοντες και φαντασιώσεις και προκαλεί αυξημένη αιμάτωση των γενετικών οργάνων.
  • Κορύφωση: Χαρακτηρίζεται από ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης και του μυϊκού τόνου. Το κάτω μέρος του κόλπου σφίγγει και το άνω μέρος διατείνεται με σκοπό να έρθει το σπέρμα.
  • Οργασμός: Πρόκειται για 3-15 ρυθμικές ακούσιες κινήσεις της λεκάνης που έχουν πολλή δύναμη και κουνάνε όλο το σώμα. Η ένταση ποικίλει ανάλογα τον άνθρωπο. Κάποιες γυναίκες τον νιώθουν απ’ την κλειτορίδα πιο πολύ ενώ άλλες πιο λίγο ή καθόλου.
  • Χαλάρωση: Η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός επανέρχονται και το σώμα λύνεται. Ίσως επέλθει νύστα, αλλά σε άλλες περιπτώσεις ίσως επαναληφθεί ο κύκλος!

Ότι και να πούμε η σεξουαλικότητα είναι πολυσύνθετη κατάσταση που εμπλέκει το περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα ( περινεϊκό νεύρο/ αμυγδαλή κ.α.) αλλά και πλειάδα ορμονών (π.χ. oxytocin, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, dopamin). Η κατανόηση της φυσιολογίας της είναι η βάση για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται μ’ αυτήν.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts