Μαιευτική

Σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη

  • Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό κομματάκι του δεξιού παχέος εντέρου με μέγεθος μερικά εκατοστά και πάχος σα χοντρό μακαρόνι. Η λειτουργία της δεν είναι ακριβώς γνωστή στους γιατρούς, μα όλοι μας την ξέρουμε όταν φλεγμαίνει επειδή απαιτείται επείγον χειρουργείο.
  • Τι γίνεται όμως όταν αυτή η φλεγμονή συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τότε λοιπόν τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα…Και αυτό επειδή τις πιο πολλές φορές συμβαίνει στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που η κοιλιά έχει φουσκώσει για τα καλά.
  • Οι πόνοι, που συνήθως είναι στο φυσιολογικό ασθενή στην αρχή γύρω απ΄τον ομφαλό και μετά κάτω δεξιά στην κοιλιά, μετατοπίζονται επειδή μεγαλώνει η μήτρα με το έμβρυο προς τα πάνω. Έτσι λοιπόν η ασθενής αναφέρει μεν ότι πονάει, δε μπορεί όμως να δείξει με σιγουριά που. Δεν υπάρχει αυτό που οι χειρουργοί αναφέρουν ως σημείο McBurney.
  • Τα εργαστηριακά δεν είναι στην εγκυμοσύνη τόσο αξιόπιστα. Πολλές φορές οι έγκυες ανεβάζουν κάπως τα λευκά αιμοσφαίρια και αυτό μπερδεύει τη διάγνωση. Ευτυχώς υπάρχει ένας άλλος δείκτης που λέγεται CRP.
  • Στην εγκυμοσύνη αποφεύγουμε τις εξετάσεις με αυξημένη ακτινοβολία όπως ακτινογραφία κοιλίας και αξονική. Χάνουμε έτσι κάποιες δυνατότητες διάγνωσης. Και ο υπέρηχος γίνεται λιγότερο χρήσιμος γιατί λόγω των κινήσεων του παιδιού δυσκολεύεται ο ακτινολόγος να δει τη σκωληκωειδή.
  • Και το πιο σημαντικό: Όλοι έχουν άγχος να χειρουργήσουν μια έγκυο με αποτέλεσμα η διάγνωση να καθυστερεί και να υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης του οργάνου με συνοδό περιτονίτιδα!
  • Εάν πάλι η διάγνωση μπει, τότε απαιτείται χειρουργείο. Μέχρι την 32η εβδομάδα περίπου προτιμούμε τη λαπαροσκόπηση. Μετά από κάποιο σημείο όμως επειδή μεγαλώνει πολύ η μήτρα, πρέπει να γίνει ανοικτή τομή. Όπως και αν γίνει το χειρουργείο το σίγουρο είναι ότι είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.
  • Συνήθως 3 μέρες μετά η έγκυος μπορεί να πάρει εξιτήριο. Σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές με το έμβρυο στην όλη διαδικασία. Βλέπετε η οικονομία της φύσης είναι πολύ μεγάλη.

Μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!

Related Posts